Wiesel belaagd

De schrijver Elie Wiesel is op 1 februari uit een lift weggesleurd en ruw behandeld in een hotel in San Francisco. Dat heeft de politie van die stad bekendgemaakt. De 78-jarige Nobelprijswinnaar en Holocaustoverlevende was daar voor een vredesconferentie.

De aanvaller benaderde Wiesel met een verzoek om een interview. Toen Wiesel in een gesprek toestemde drong de man aan om het niet in de lobby te voeren maar in een hotelkamer. Hij sleepte Wiesel vervolgens op de zesde etage uit de lift, aldus een woordvoerder van de politie.

De belager vluchtte toen de schrijver begon to schreeuwen. Wiesel belde de politie. Die beschouwt de aanval als een misdaad en is een onderzoek begonnen. De rechercheurs weten volgens de woordvoerder dat op een antisemitische website een man de verantwoordelijkheidheeft opgeëist. Het gaat om een in Australië geregistreerde site. De politie daar heeft nog geen verzoek om hulp van hun Amerikaanse collega’s ontvangen.

De joods-Amerikaanse schrijver Wiesel, die de concentratiekampen Auschwitz en Buchenwald overleefde en daar veel over heeft geschreven, is altijd actief geweest op het gebied van de mensenrechten en ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1986. (AP)