Webroman

Uitgeverij Penguin onderneemt met de Wikipedia-technologie een poging met zoveel mogelijk auteurs gezamenlijk een roman te schrijven. Deelnemers kunnen zelf schrijven aan de roman en stukken van andere inzenders bewerken. Penguin hoopt uiteindelijk één miljoen auteurs aan het werk te krijgen. Het project is opgezet met behulp van studenten creatief schrijven en nieuwe media. Hamvraag: kunnen mensen die gescheiden van elkaar leven en verschillende achtergronden hebben een ‘geloofwaardige fictieve stem’ creëren? „Nu de meeste populaire tv-programma’s door een groep schrijvers wordt gemaakt en de meeste films pas worden uitgebracht na grondige tests, vroegen wij ons af of ook een roman door een collectief kan worden geschreven.” Twee weken geleden werd de website opengesteld en sindsdien loopt het storm. Er staan al verschillende hoofdstukken op de site, waaraan constant wordt gesleuteld. Over een paar maanden hoopt de uitgever dat het experiment tot een publicabel boek heeft geleid.

Zie voor meer informatie over de Penguin-webroman: www.amillionpenguins.com