VS: 170 Amerikaanse militairen gedood door Iraanse bommen

Bagdad. Het Amerikaanse leger heeft ”de hoogste regionen” van de Iraanse regering beschuldigd van het leveren van geavanceerde bermbommen aan opstandelingen in Irak. Volgens drie anonieme defensiefunctionarissen, die gisteren in Bagdad met journalisten spraken, hebben de bommen tussen juni 2004 en vorige week meer dan 170 Amerikaanse slachtoffers gemaakt. Ruim zeshonderd Amerikaanse militairen zouden gewond zijn geraakt door de bommen. De functionarissen zeggen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten bewijzen hebben dat de wapens gemaakt worden in Iran en naar Irak worden gesmokkeld op bevel van de top van de Iraanse regering. Teheran zou de bommen exporteren naar radicale shi`itische milities in Irak, die ze vervolgens tegen het Amerikaanse leger gebruiken. De wapens, die door het Amerikaanse leger ”explosief gevormde projectielen (EFP) worden genoemd, zijn sterk genoeg om een Abraham-tank te vernietigen. De Amerikaanse beschuldigingen kunnen niet onafhankelijk worden bevestigd. Ze komen op een moment dat de spanningen tussen de VS en Iran steeds verder oplopen.