Voor Twente het voetbalplezier, voor Feyenoord rest de gifbeker

FC Twente 3 Feyenoord 0

Ruststand 1-0. 25. Heubach 1-0, 40, 58. Bakircioglü 2-0, 88. Bakircioglü 3-0. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Toeschouwers: 13.250

Het geheim van FC Twente? Matchwinnaar Kennedy Bakircioglü fronst even het voorhoofd maar weet daarna met een brede grijns het antwoord: „Wij hebben plezier in het voetbal. En iedereen bij ons kan scoren.”

Plezierig was het, en doelpunten vielen er ook, in het prestigeduel tegen Feyenoord. Het contrast tussen beide clubs kan dit seizoen haast niet groter zijn. FC Twente speelt zwierig en aanvallend, heeft met Blaise N’Kufo een trefzekere spits en met Orlando Engelaar een stevige spelverdeler. Sinds de winterstop is daar ook nog het PSV-talent Ismail Aissati aan toegevoegd. Feyenoord daarentegen steunt en kreunt, zoekt al een heel seizoen naar zichzelf en hunkert sinds het vertrek van Dirk Kuijt en Salomon Kalou naar een betrouwbare spits, al doet Angelos Charisteas hard zijn best om K2 te doen vergeten in Rotterdam-Zuid. Maar ook verdedigend rammelt het nog bij Feyenoord, getuige het negatieve doelsaldo waar de club sinds de 3-0 nederlaag van gisteren tegenaan kijkt. „Je zag vandaag het verschil tussen een ploeg in vorm en een ploeg die de gifbeker helemaal moet leegdrinken”, vatte Feyenoord-trainer Erwin Koeman de wedstrijd samen.

Al in de eerste helft, waarin Feyenoord nog wat tegenstand bood, werd het verschil tussen beide teams duidelijk. Na nog geen vijf minuten knalde verdediger Timothy Derijck helemaal alleen voor doel de bal op doelman Sander Boschker, de uitgelezen kans op een voorsprong voor de bezoekers. Nog voor het half uur was het raak aan de overkant. Tim Vincken vond het niet nodig de mee opgerukte linkerverdediger Jeroen Heubach te volgen en die mocht na een mooi driehoekje met Aissati en N’Kufo de 1-0 binnentrappen.

„De afspraak was om kort te dekken, maar toch geven we zoveel ruimte weg. Ik kan leven met het feit dat er excuses zijn, maar niet met het feit dat opdrachten niet worden uitgevoerd”, zei Koeman achteraf.

Met die excuses doelde Koeman op twee strafschopsituaties, een in de eerste helft met Theo Lucius en een in de tweede helft met de ingevallen Romeo Castelen, die Stein Huysegems was komen vervangen. Maar Koeman was ook zo eerlijk om de schuld niet bij de wedstrijdleiding te leggen. „De scheidsrechter heeft de wedstrijd niet verloren, wij wel.”

En hoe ontstellend zwak Feyenoord ook acteerde, de zege was vooral de verdienste van een alweer sterk spelend Twente. Vooral op het middenveld was het klasseverschil overduidelijk, waar naast Aissati en Engelaar de jonge Karim El Ahmadi kon uitgroeien tot man van de wedstrijd. En ook voorin heeft FC Twente heel wat talent rondlopen. De Zwitserse Congolees N’Kufo kwam gisteren niet tot scoren, maar de Zweed Bakircioglü stond klaar om de doelpunten aan te tekenen.

De 26-jarige scoorde gisteren zijn elfde en twaalfde van het seizoen. „Daar heb je soms een beetje geluk voor nodig”, aldus de bescheiden aanvaller, „maar als je veel kansen creëert kan je ook veel scoren. En op dit zware veld was dat toch weer onze verdienste.”

Bakircioglü is bezig aan zijn tweede seizoen in Enschede. Hij groeide op in Zweden, waar zijn vader, een Turk van Assyrische origine, in 1972 naartoe vluchtte. De jonge Kennedy begon te voetballen bij Assyriska Föreningen, een kleine club die is opgericht door de Assyrische vluchtelingen in hun nieuwe Scandinavische vaderland. Hij groeide er uit tot een van de grote talenten van de Zweedse competitie en mocht zelfs bij Manchester United testen. Maar op Old Trafford werd het niets, en via het Zweedse Hammerby IF en het bescheiden Griekse Iraklis Saloniki kwam hij in het oosten van Nederland terecht.

En daar heeft hij het uitstekend naar zijn zin. „We werken allemaal hard, maar we hebben ook heel veel plezier in ons voetbal.” Het contract van de rechterspits loopt nog tot eind volgend seizoen. En ook al droomt hij wel eens van een echt grote club, Bakircioglü wil nu vooral Europees voetballen met Twente. Van de play-offs is Twente na de winst van gisteren zo goed als zeker. De nummer vier staat nu al acht punten voor op nummer vijf Feyenoord en twaalf op nummer zes Heerenveen.

„We moeten in de eerste plaats gefocust blijven, scherp voor de play-offs. Maar het zou heel mooi zijn om net als AZ te bewijzen dat we ook in Europa iets kunnen betekenen.” En daarna? „Daar gaan we het niet over hebben. Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin en voor mij is het belangrijkste dat Twente ook blij is met mij. En dan zien we wel wat de toekomst brengt.”

    • Dirk Vandenberghe