Voor het eerst vrouw als president Harvard

Harvard, de oudste en meest prestigieuze universiteit van de Verenigde Staten, krijgt voor het eerst sinds haar oprichting in 1636 een vrouw aan het hoofd.

Historica Drew Gilpin Faust (59) volgt Lawrence Summers op, die in de vijf jaar dat hij president was vooral bekend werd om zijn uitspraak dat genetische verschillen tussen de seksen mogelijk kunnen verklaren waarom weinig vrouwen bètawetenschappen op hoog niveau beoefenen.

De oud-minister van Financiën zou zijn stelling hebben onderbouwd met een anekdote over twee speelgoedvrachtauto’s die hij ooit aan zijn dochtertje gaf: het meisje noemde de ene auto ‘daddy truck’ en de andere ‘baby truck’. Om het tumult dat volgde tot bedaren te brengen stelde Summers twee commissies in die moeten toezien op het evenwicht tussen de seksen op de universiteit.

Drew Faust is kenner van de Amerikaanse burgeroorlog en decaan van het Radcliffe Instituut voor vrouwenstudies. Op de Harvardcampus in Cambridge, Massachusetts, verklaarde ze gisteren te hopen dat haar aanstelling „een symbool kan zijn voor nieuwe kansen, die een generatie geleden nog onvoorstelbaar waren”.

Faust voegde daar aan toe dat ze niet de vrouwelijke president is van Harvard, maar de president van Harvard. Haar aanstelling gaat in op 1 juli. (AP, Reuters)