Vodafone wint strijd om Indiaas telecombedrijf

Het Britse mobiele telefonieconcern Vodafone heeft gisteren voor een bedrag van 11,1 miljard dollar (8,54 miljard euro) een controlerend belang gekocht in het Indiase bedrijf Hutchison Essar, de nummer vier op de snelgroeiende Indiase markt voor mobiele telefonie.

Vodafone krijgt daarmee 67 procent van de aandelen van het bedrijf in handen, die Hutchison Essars moederbedrijf, Hutchison Telecommunications uit Hongkong, vorig najaar ten verkoop aanbood. Hiermee komt een einde aan een maandenlange overnamestrijd.

Het was vanmorgen nog niet duidelijk of Essar Group, dat de resterende aandelen bezit, haar aandelen eveneens aan Vodafone zou verkopen. Essar Group had zelf eveneens interesse getoond voor overname van het belang van Hutchison Telecommunications.

Vodafone-topman Arun Sarin toonde zich zeer verheugd over de overname, ook al oordeelden sommige analisten dat de prijs aan de hoge kant was. Sarin wees er echter op dat de overname voldoet aan de criteria die het bedrijf voor dergelijke transacties hanteert. Vodafone heeft in het verleden vaker opzien gebaard met grote overnames in onder meer Duitsland, Japan en de Verenigde Staten, die later voor financiële problemen zorgden.

Vodafone onderstreepte gisteren echter dat de Indiase markt voor mobiele telefonie op het ogenblik razendsnel groeit. Elke maand komen er zo’n 6,5 miljoen gebruikers bij. Hutchison Essar bediende begin dit jaar 23 miljoen abonnees, zo’n 16 procent van de totale Indiase markt.

Voor Vodafone is zo’n markt aanlokkelijk omdat de groeimogelijkheden in Europa uitgeput beginnen te raken. In het laatste kwartaal van 2006 steeg de omzet bij Vodafone’s Europese bedrijven met 0,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van Hutchison Essar daarentegen groeide het afgelopen jaar met 51 procent.

Vodafone verwacht dat opkomende markten in 2012 goed zullen zijn voor circa eenderde van de omzet van het concern. Nu is dat nog zo’n 20 procent. In India heeft nu ongeveer 13 procent van de 1,1 miljard inwoners een mobiele telefoon. In China is dat 40 procent, in sommige delen van Europa 100 procent.

Vodafone had al een belang van 5,6 procent in een ander Indiaas telefoniebedrijf, Bharti Airtel. Het heeft de Bharti Group aangeboden dit over te nemen.

Beleggers reageerden positief op de overname. Het aandeel Vodafone stond vanmorgen 2,5 procent hoger op 153 pence (2,29 euro), het hoogste niveau in ruim een jaar.