Venusschelpjes

Vrouwen wie chocola even goed smaakt als de liefde. Spinnen die na afloop hun partner verschalken. Middelbare mannen die op drift raken van meisjes met ijsjes. Condooms met aardbeien- en vanillesmaak. Eetbaar ondergoed. The cook, the thief, his wife and her lover en 9½ weeks. Die scène met een rauwe eidooier en twee monden in Tampopo. Websites gewijd aan gastroporno. Bibliotheken volgeschreven over prikkelende hapjes en stimulerende drankjes.

Ik weet het, het is maandagochtend en dit is een kookrubriek. Maar er is een reden voor bovenstaande brute evocatie. Woensdag is het Valentijnsdag. Een beetje Valentijnsdag betekent een Valentijnsdate. En een Valentijnsdate vraagt om een Valentijnsdiner. Ziehier ons thema: afrodisiaca. Eten en erotiek zijn twee oeroude bomen in de tuin der lusten. (Ik citeer hier Shakespeare noch Prediker; maar verzin het ter plekke. Vind het wel een romantisch beeld voor deze week – sex en eten klinkt zo ordi.)

Wie serieus moeite heeft met je-weet-wel kan trouwens beter het spamfilter van zijn e-mailprogramma verwijderen. De werking van de meeste afrodisiaca is namelijk nooit wetenschappelijk bewezen.

Volgens mij hoeft dat ook helemaal niet. Het erotische zit hem juist in de suggestie. Een heel sexy gerechtje bijvoorbeeld is deze soep van venusschelpjes, rode peper en vissaus.

Het zinnelijke van venusschelpjes hoef ik niet uit te spellen, neem ik aan. Hete pepers zijn prikkelend, op zijn minst voor de eetlust. En vissaus? De smaak is zout en hartig en haalt op een subtiele manier de smaak van andere ingrediënten naar voren. Maar de geur van vissaus … nou ja, ruik maar eens aan zo’n flesje.

1 stengel serehgras

4 – 6 kleine rode pepertjes

klein handje korianderblaadjes

1 teen knoflook

500 g venusschelpjes, grondig gewassen en uitgezocht op kapotte en dichte exemplaren

sap van 1 – 2 limoenen

2 – 3 eetlepels Thaise vissaus

Snijd een stukje van vijf centimeter van de serehstengel in dunne ringetjes. Verdeel over twee soepkommen, hak de rest van de stengel in tweeën en doe de stukken in een vijzel.

Snijd 1 rood pepertje, met of zonder zaadjes, in piepkleine stukjes. Verdeel over de soepkommen, samen met de koriander. Doe de andere pepertjes in de vijzel, samen met de knoflook. Kneus alles met de stamper.

Doe de venusschelpjes in een pan, met 450 ml water en het mengsel uit de vijzel en breng aan de kook. Zodra de schelpjes open zijn, schep je ze er met een schuimspaan uit. Pulk een deel van de schelpdiertjes uit de schelpen en verdeel ze, samen met de rest van de schelpjes over de soepkommen.

Maak de bouillon stevig op smaak met veel limoensap en vissaus en schenk hem over de schelpjes. De soep moet even zout als zuur als heet zijn.

Wat ga jij je geliefde voorzetten op Valentijnsdag? Kom met suggesties en praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc .

    • Janneke Vreugdenhil