Twijfel maakt zich meester van PSV

Na nederlagen tegen Roda JC en AZ leed PSV gisteren ook puntenverlies tegen Sparta.

„De problemen zitten in het hele elftal.”

Haris Medunjanin van Sparta viert de gelijkmaker tegen PSV. Foto Pro Shots Sparta - PSV , 11-02-2007 , 1-1 , Haris Medunjanin viert de 1-1 Pro Shots

De comfortabele zetel waarin PSV ogenschijnlijk naar de titel werd gedragen is een pijnbank geworden. Na nederlagen tegen Roda JC en AZ leed de Eindhovense ploeg ook puntenverlies tegen Sparta (1-1). De riante voorsprong van elf punten op de concurrentie slonk zodoende binnen drie weken tijd als sneeuw voor de zon tot een gaatje van drie punten op Ajax. Soevereiniteit heeft bij PSV plaatsgemaakt voor twijfel en machteloosheid.

De ineenstorting van het degelijk gebouwde bastion werd voor de winterstop onwaarschijnlijk geacht. Maar de sterren van toen, zoals verdediger Alex, doelman Gomes, de aanvallers Farfán en Koné, zijn hopeloos uit vorm. Trainer Ronald Koeman analyseerde op Het Kasteel zoals altijd koel en kritisch de nieuwe uitglijder van zijn manschappen. Het zat hem vooral dwars dat PSV na de snelle voorsprong in de tweede helft gas terugnam en Sparta weer hoop gaf.

Hij kon er niet omheen dat dit ook het gevolg was van de Latijns-Amerikaanse invloeden in zijn elftal. Daar waar de Nederlandse voetballers bij een voorsprong de aanval blijven zoeken, leunen spelers uit andere culturen vaak achterover om weer toe te slaan als de tegenstander een fout maakt. Toen het goed ging heette dit zakelijk en berekenend voetbal, nu het tegenzit is het luiigheid.

Al gebruikte Koeman dat laatste woord niet. „Zoals wij in Nederland snel opbouwen, een centrale verdediger doorschuiven of met een gerichte pass een paar linies overslaan, dat kennen ze in het buitenland vaak niet”, refereerde hij onbedoeld aan zijn eigen spel van vroeger. Koeman vond het desondanks „onbegrijpelijk”, dat zijn ploeg in de tweede helft in een veel te laag tempo ging spelen. Dat was voor Sparta-trainer Wiljan Vloet aanleiding om met Jason Oost en Haris Medunjanin zijn team extra aanvallende impulsen te geven. Koeman: „De problemen zitten in het hele elftal. Het doet pijn als je ziet hoe wij Sparta in de wedstrijd lieten komen. Twijfel heeft zich meester gemaakt van onze spelers.”

PSV koos bewust voor Zuid-Amerikaanse spelers. Het Eindhovense voetbalbolwerk is verworden tot een vreemdelingenlegioen en heeft geen Nederlands fundament meer. Recente aankopen in de winterstop onderstrepen dat alleen maar. Vaak speelt PSV met slechts drie spelers van eigen bodem. Koeman zag al vorig seizoen vanaf de tribune wat dat voor nadelen had. Als PSV eenmaal de zege op zak had, werd de wedstrijd op een gemakzuchtige wijze uitgespeeld. Het publiek kwam dan onvoldoende aan zijn trekken. Koeman had graag nog een beweeglijke spits erbij gehad en een inschuivende centrale verdediger. „We geven tegenstanders nu te vaak het gevoel dat er voor hen iets te halen valt. Het is een nadeel dat we slechts één Nederlandse verdediger hebben (Jan Kromkamp, red.). Voorin zouden Farfán en Koné meer moeten bewegen. Toch heb ik nog het volste vertrouwen in deze groep.”

Koeman beaamde dat het kwaliteitsverschil op Spangen groot was. Wie niet sterk is moet slim zijn, zal zijn collega Vloet hebben gedacht toen hij de tactiek van Sparta uitstippelde voor deze wedstrijd. De Rotterdamse ploeg bestreed PSV met een versterkt middenveld en één spits: Cecilio Lopes. Sparta gaf PSV aan de rechterkant ruimte en daar deden Kromkamp en Jason Culina helemaal niets mee. Met name Culina verprutste veel aanvallen door slechte voorzetten. In de rust pleegde Koeman een paar omzettingen op het middenveld. Culina ging naar links, Phillip Cocu kroop achter centrumspits Farfán en Ibrahim Afellay, die op de tribune nauwlettend werd gevolgd door bondscoach Marco van Basten, ging naar de rechtervleugel. Dat resulteerde al binnen twee minuten in een treffer. Afellay maakte met zijn snelheid gebruik van de ruimte die hij op de plek achter de spitsen niet had. Een voorzet van de Utrechter werd door Culina ingeschoten.

Voor het laatste half uur verlegde Vloet het accent naar de aanval. Hij verving Jeffrey Vlug door Jason Oost en Iderlindo Moreno Freire maakte plaats voor Haris Medujanin. Vooral de huurling van AZ was met zijn individuele acties een plaaggeest voor PSV. Ondanks het balverlies door het risico dat in zijn acties zit opgesloten. Toen Afellay even zijn linkerbeen ‘vergat’ maakte Medujanin met een schuiver de gelijkmaker.

    • Erik Oudshoorn