Twee doden bij demonstratie tegen VN-plan voor Kosovo

In de Kosovaarse hoofdstad Priština is zaterdag een betoging voor onmiddellijke onafhankelijkheid uitgelopen op geweld tussen demonstranten en de politie. Twee demonstranten stierven gisteren aan de verwondingen die ze zaterdag opliepen. Twee anderen liggen nog met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Zowel de Kosovaarse als de VN-politie greep zaterdag in toen de twee- tot drieduizend demonstranten barricades voor het gebouw van de regering afbraken en door een cordon van de politie braken. Met rubberkogels en traangas werden de demonstranten uiteengejaagd. De confrontatie duurde vier uur. Er vielen zeventig gewonden, onder wie acht politiemannen. De politie pakte veertien mensen op.

De betoging was georganiseerd door de beweging Vetëvendosje (Zelfbeschikking) van de radicale Albin Kurti. Kurti eist onmiddellijke onafhankelijkheid voor Kosovo. Hij wil niets weten van internationaal toezicht en hij verzet zich ook tegen de grote mate van autonomie voor de Kosovo-Servische minderheid.

Het protest van zaterdag was gericht tegen het plan van de Finse VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari over de staatkundige toekomst van Kosovo. Maar het was ook gericht tegen de regering van Kosovo, die te veel concessies zou hebben gedaan die de Serviërs ten goede komen. Op een persconferentie zei Kurti dat het plan van Ahtisaari niet de wil van het volk weergeeft, maar „alleen de privileges garandeert voor een minderheid die door Servië wordt gemanipuleerd”. Na de persconferentie werd hij gearresteerd.

Premier Agim Çeku van Kosovo veroordeelde het geweld van de betogers, maar erkende ook dat „mogelijk sprake is geweest van excessief geweld van de politie”. Hij zei dat het geweld van de betogers negatieve consequenties voor Kosovo kan hebben. Çeku gelastte na de ongeregeldheden een reis naar China af. (AFP, ALP, Reuters)