Ten Cate koopt bedrijf in Dubai

Textielproducent Ten Cate neemt voor 178 miljoen dollar (137 miljoen euro) een fabrikant van kunstgrasvezels in Dubai over. Dat heeft het bedrijf uit Almelo vanmorgen bekendgemaakt.

Het gaat om Mattex Leisure Industries, dat dit jaar naar verwachting goed is voor een omzet van circa 70 miljoen dollar. Ten Cate verwacht dat de overname van Mattex dit jaar al zal zorgen voor een stijging van de nettowinst van het bedrijf met een kwart. Dat is vooral het gevolg van lage productiekosten in Dubai en het gunstige lokale belastingregime.

Ten Cate heeft op dit moment moeite om aan de snelgroeiende vraag naar kunstgras te voldoen. Het bedrijf verwacht dat de vraag verder zal toenemen doordat kunstgras steeds vaker in voetbalstadions mag worden gebruikt. In Europa en de VS kon Ten Cates kunstgrasdochter Thiolon – de grootste producent van kunstgras ter wereld – de vraag afgelopen jaar niet aan, ondanks uitbreiding van de productiecapaciteit. Ook ging de uitbreiding gepaard met hoge aanloopkosten.

Ten Cate publiceerde vanmorgen ook alvast voorlopige jaarcijfers. De omzet steeg vorig jaar met bijna 5 procent tot 770 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 76 miljoen euro. Gecorrigeerd voor eenmalige posten betekende dat een winststijging van 9 procent. Voor dit jaar verwacht Ten Cate een sterke stijging van omzet en winst, mede dankzij overnames.

Behalve groei op het gebied van kunstgras boekte Ten Cate eind 2006 ook grote orders voor brandwerende veiligheidsweefsels voor het Amerikaanse leger. De omzet van composietmaterialen voor toepassing in met name vliegtuigen zal eveneens sterk groeien, dankzij opdrachten van de vliegtuigbouwers Airbus, Boeing en Embraer.