Televisie Voorkeur

In de The ultimate crocodile een portret van de nijlkrokodil in de binnenlanden van Afrika die bijna was uitgeroeid. Het dier maakt een spectaculaire comeback. Op de foto draagt de krokodil haar jongen in een speciale huidplooi in haar bek van het nest naar de rivier. National Geographic, 19.00-20.00u. Foto Penny Richards A crocdile gently carries her babies in a special pouch in her mouth, from the nest down to the river. National Geographic Channels Int

actualiteiten

Een vandaag. Reportage over Down-patiënte Marian Baltes. Zij is ziek en heeft dure medicijnen nodig. Die worden niet vergoed, want Marian woont in een instelling. De medicijnen worden wél betaald voor patiënten in verpleeg- en ziekenhuizen. Een onacceptabel onderscheid, vindt Agnes Kant (SP). Ned.1, 18.20-18.55u.

Nova. Aandacht voor de keuze van de ‘poppetjes’ in het nieuwe kabinet en onder meer handgeschreven informatie uit 1963 toen het kabinet-Marijnen werd gevormd. Koos Andriessen, in dat kabinet minister van Economische Zaken, vertelt erover. Verder een reportage over de Brabantse vervoersmaatschappij Arriva die volgens de vakbonden bussen inzet met doorgeroeste remleidingen. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Panorama: Please look after mum. Het is een grote stap voor mensen om hun bejaarde ouders naar een verzorgingstehuis te moeten brengen. Helaas wordt daar vaak niet goed voor hen gezorgd. BBC1, 21.30-22.00u.

VPRO’s Import: The Prisoner - How I planned to kill Tony Blair. Negen maanden lang zat freelance journalist Yunis Khatayer Abbas met zijn twee broers gevangen in de Abu Graib gevangenis in Irak, wegens vermeende samenzwering tegen Tony Blair. Die beschuldiging bleek ongegrond, maar een verontschuldiging over de gang van zaken of een spijtbetuiging kon er bij zijn vrijlating niet af. De makers Michael Tucker en Petra Epperlein verbeelden de meest schokkende zaken door middel van cartoonanimatie. Ned.2, 23.45-0.50u.

praatprogramma

Max & Martine. Hoofdgast is carnavalszanger Arie Ribbens. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Zangeres Edsilia Rombley en haar man Tjeerd Oosterhuis over de voorbereidingen op het Eurovisiesongfestival in mei. En Art Rooijakkers gaat in een nieuwe reeks van Peking Express een nieuw continent ontdekken: Zuid-Amerika. Ned.3, 19.30-20.25u.

Je zal het maar hebben. Aflevering in een serie gesprekken met zieke jonge mensen. Machteld lijdt aan het syndroom van Usher. Ze wordt langzaam blind en doof en leert hoe ze daar straks mee om moet gaan. En Ilse heeft de ziekte van Huntington en vertelt hoe ze met haar dementie omgaat. Ned.3, 21.55-22.30u.

Pauw & Witteman. Gesprekken met drummer Cesar Zuiderwijk en de wereldkampioenen op de schaats Sven Kramer en Ireen Wüst. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Terug op de werkvloer. Herhaling uit 2005 van de aflevering waarin directeur Peter Erich van het energiebedrijf Nuon zich waagt in het centrum voor klachten van klanten. Ned.2, 19.55-20.25u.

Nature’s calendar: Nestbox special. Serie over de Britse fauna door de seizoenen heen met vanavond o.a. tips over vogelhuisjes. BBC2, 20.00-20.30u.

Grow your own veg!: Squashing pumpkins. Programma over het verbouwen van groente. Vanavond over de pompoen, die zowel vanwege de smaak als de decoratieve kwaliteiten geroemd wordt. BBC2, 20.30-21.00u.

I shouldn’t be alive: Blood in the water. De boot van een groep vrienden wordt aangevallen door een nijlpaard. Ze vluchten op een eiland, waar ze worden bedreigd door krokodillen, trekmieren en andere nachtelijke gevaren. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Dossier 2300: Mijn schoondochter vermoorde mijn zoon! Reportage over de strijd die een moeder uitvocht om de moordenares van haar zoon achter de tralies te krijgen. Margarets zoon Stephen vond op de Filippijnen een vrouw. Ze trouwden en kregen twee kinderen. Hun ogenschijnlijk gelukkige huwelijk eindigde toen Stephen doorzeefd met meerdere kogels werd gevonden. Margaret denkt dat haar schoondochter het gedaan heeft. RTL4, 22.55-23.55u.

Consument

Radar. Aandacht voor het trieste spoor van ellende dat een rij-instructeur achterliet in Gelderland. Hij verkocht tientallen mensen een rijopleiding, maar kwam vrijwel nooit met de lesauto opdagen. Verder de financiële problemen van honderden huishoudens, veroorzaakt door laksheid van de Belastingdienst. Bijna zes miljoen mensen kregen vorig jaar maandelijks huur- en/of zorgtoeslag van de dienst. Nu blijkt dat een deel van die mensen helemaal geen recht had op die toeslag. De dienst wist dat, maar deed er niets aan. Ned.1, 20.30-21.10u.

sport

Holland sport. Een uitgebreid gesprek met bondscoach Marco van Basten. Ned.3, 20.25-21.20u.

jeugd

Klokhuis. Reportage over de rijopleiding van politieagenten. Op het trainingscircuit leren de agenten hoe ze het beste moeten achtervolgen. Ned.3, 18.25-18.45u.