Stompzinnig schreeuwen in een broeierige stripclub

cd striphop Crunk Hits Vol. 2 TVT Records ****-

cd striphop

Crunk Hits Vol. 2

TVT Records

Crunk is één van de meest invloedrijke stromingen binnen de hedendaagse popmuziek. De stuiterende, gestripte hiphopvariant uit het zuiden van de VS met sprintende hihats, penetrante synthesizertonen, fluitjes, handgeklap en belletjes klinkt stevig door in talloze moderne pop, rock en dansnummers. De peetvader van de crunk is producer Lil Jon die met hetzelfde digitale geluidje en zijn karakteristieke geschreeuw steeds weer een nieuwe dampende dansvloerkraker aflevert die de luisteraar binnen twee tonen meeneemt naar een kolkend feest in een broeierige stripclub waar de bezoekers stompzinnige kreten herhalen alsof het mantra’s zijn en daar veel plezier aan beleven.

Lil Jon is de rode draad op deze verzamelaar vol crunk die een solide staalkaart biedt van op dit moment populaire strip-hop. Hij is het soort producer dat een grijsgedraaid nummer als Gasolina van Daddy Yankee met een paar simpele wijzigingen naar zijn hand kan zetten en als nieuw kan laten klinken. Zijn stijl is kitscherig en simplistisch maar altijd energiek en effectief. Behalve de stripclub is ook de straathoek op dit album goed vertegenwoordigd, met veel lui gerapte gangsta rap over zuidelijke bouncebeats. Inhoudelijk staan eindeloze referenties aan seks, drugs en obsessief materialisme centraal en de weinig verheffende teksten worden ook nog eens om de haverklap herhaald en meegeschreeuwd. Het helpt dat de artiesten zichzelf niet echt serieus lijken te nemen zodat de krankzinnige leegheid van hun bestaan een campy en komisch karakter krijgt.

Muzikaal is de crunk boeiender, met een ratelende vlakke basdrum die klinkt als een schotensalvo, vette en vervormde basgeluiden, razendsnelle, ritselende ritmes en fluisterende rap die omschakelt naar een bombastisch synthesizerorgasme. Zo zijn de vocale experimenten van de seksbeluste clowns van Ying Yang Twins krachtiger dan de zoveelste vet afgemixte productie die netjes binnen de lijntjes blijft. Juist door hun zelfspot en simplisme ontworstelen ze zich aan de formules die veel hedendaagse hiphop verstikken.

    • Saul van Stapele