‘Spelen in Nederland zijn haalbaar’

IOC-voorzitter Jacques Rogge was zaterdag voor het eerst in Thialf. „Hier zie je nog de echte fair play.”

De Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, was tot zaterdag enkel in Friesland geweest om te zeilen. Maar zaterdag genoot hij van de speciale Thialf-sfeer tijdens het wereldkampioenschap allround schaatsen.

Hoe bevalt het u hier?

„Ik vind het fantastisch. Dit is echt een tempel van de sport met een heel sportief publiek. Al die mensen in oranje moedigen iedereen aan, niet alleen de eigen landgenoten. Dit is een voorbeeld voor de rest van de sportwereld.”

Heeft u iets met schaatsen?

„Ik zag natuurlijk de wedstrijden op de Olympische Spelen in Turijn en keek vroeger altijd naar de NOS. Toen ik nog chirurg was in Gent hebben we de operaties tijdens de Elfstedentocht van 1986 zelfs even onderbroken om de finish met Evert van Benthem te kunnen bekijken. De Elfstedentocht krijgt door zijn zeldzaamheid ook in België heel veel weerklank.”

Nederland heeft plannen om de Olympische Spelen van 2028 te organiseren. Is dat haalbaar?

„Ik weet dat het NOC*NSF daar over denkt maar heb officieel nog niets gekregen. Ik wacht erop met veel genoegen. Een combinatie met België kan niet, we willen de Spelen niet versnipperen. Maar uiteraard zijn de Spelen in Nederland haalbaar. Griekenland heeft 10 miljoen inwoners, dan moet Nederland het zeker kunnen. Hier is een sterkere economie en een grotere sporttraditie. Het is geen makkelijke opdracht, maar het moet zeker kunnen.”

Moet het wielrennen tegen die tijd vrezen voor zijn olympische status?

„Het wielrennen hoeft zich geen zorgen maken. Er is een dopingprobleem, dat moeten we niet ontkennen, maar wij appreciëren de inspanningen van de wielerfederatie UCI, met 12.000 dopingtests per jaar. We moeten het kind niet met het badwater weggooien.”