Speciale ziekenauto voor dikke mensen

Om het groeiend aantal extreem zware patiënten nog van dienst te kunnen zijn, heeft de Drentse ambulancedienst UMCG vorige week een speciale, versterkte ziekenauto besteld. Kosten van deze ambulance voor dikkerds: een kwart miljoen euro. „Een grens komt in zicht”, zegt directeur Tjerk Hiddes.

De Drent eet stevig door?

„Ja, in onze provincie is nu 49 procent van de inwoners te zwaar. De medewerkers op de ambulance krijgen daardoor steeds meer last van hun rug, armen en buik. Je moet langzamerhand gewichtheffer of bodybuilder zijn om dit werk nog te kunnen doen. We doen een proef met een lier om zware patiënten naar binnen te trekken. Maar dat is niet genoeg om obese patiënten van 200 kilo in de auto te krijgen. Zo’n dertig tot veertig keer per jaar moeten we de hulp inroepen van de brandweer.”

Het Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp schakelde onlangs een verhuisbedrijf in voor ziekenvervoer.

„Wij hebben in Groot-Brittannië een verstevigde ambulance besteld, waarbij al het takelwerk hydraulisch geschiedt. Die ambulance is ook uitgerust met een speciale brancard. Als de patiënten te breed zijn, kunnen we speciale flappen uitklappen.”

Een paar keer per jaar worden dikke mensen die niet in een gewone MRI-scan passen doorverwezen naar de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, waar ze in de paarden- en koeienscan van de universiteit gaan.

„Echt waar? Als we niet oppassen gaan we dezelfde kant op als in de Verenigde Staten. Als we nóg dikker worden, heeft dat vergaande gevolgen. Met alle apparatuur aan boord zitten ambulances qua laadvermogen al tegen de grens aan. Straks hebben we grotere ambulances nodig en chauffeurs met een vrachtwagenrijbewijs.”

    • Arjen Ribbens