Roddick helpt Amerika op gravel langs Tsjechen

Andy Roddick leidde het Amerikaanse Davis-Cupteam gisteren naar de kwartfinales in de wereldgroep door in vier sets te winnen van Tomas Berdych: 4-6, 6-3, 6-2 en 7-6. Daardoor bracht hij de stand in Ostrava op 3-1 in het nadeel van Tsjechië. Het was voor het eerst in tien jaar dat de Amerikanen in het toernooi om de Davis Cup een duel op gravel in hun voordeel beslisten.

Roddick, nummer vier van de wereld en twee weken geleden nog halve finalist bij de Australian Open, had vrijdag ook voor het eerste punt gezorgd door de Tsjechische nummer twee, Ivo Minar, in vier sets te verslaan. Daarna zorgde Berdych voor evenwicht. Hij bedwong James Blake, ook in vier sets. Het dubbelspel leverde zoals verwacht een punt op voor Amerika. De broers Bob en Mike Bryan bevestigden hun reputatie als beste ’s werelds dubbelaars tegen het gelegenheidsduo Lukas Dlouhy en Pavel Vizner.

Even leek Berdych gisteren in staat Roddick een nederlaag toe te brengen. Maar ondanks de grote steun van het thuispubliek kon hij alleen de eerste set winnen; daarna vocht Roddick zich terug. Zijn niveau was te hoog voor de aanvoerder van het Tsjechische team, dat vorig jaar Nederland uit de wereldgroep stootte.

Ook Duitsland presteerde goed. In Krefeld was Tommy Haas de grote man tegen de Kroaten, die in 2005 de Davis Cup veroverden. Nadat hij vrijdag Mario Ancic had verslagen, won hij gisteren met 6-2, 7-6 en 6-4 van Ivan Ljubicic. Daarmee zorgde hij voor een 3-1 voorsprong en bracht hij de Duitsers voor het eerst in zes jaar bij de laatste acht van het belangrijke landentoernooi. „Dit is een van de mooiste prestaties in mijn loopbaan”, sprak Haas, die overweegt zich na dit jaar niet meer beschikbaar te stellen voor het nationale team omdat Davis-Cuptennis een te zware belasting vormt en moeilijk in zijn speelschema is in te passen. Om die reden houdt ook Ljubicic het voor gezien. „De Davis Cup zuigt te veel energie uit mijn lijf”, zei de Kroaat, die mogelijk al zijn laatste interland heeft gespeeld.

De volgende ronde is van 6 tot en met 8 april. Amerika treft dan voor eigen publiek Spanje. Duitsland reist naar België, dat verrassend met 3-2 van Australië won. In dezelfde periode speelt Nederland tegen Groot-Brittannië. De winnaar van dat duel komt uit in een play-off tegen een van de acht verliezers uit de eerste ronde van de wereldgroep.

Bekijk alle uitslagen op www.daviscup.com