PSV begint vertrouwen te verliezen

PSV-trainer Ronald Koeman langs de lijn bij Sparta. Foto Pics United Onderwerp/Subject: PSV eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Sparta Rotterdam - PSV Seizoen/Season: 2006/2007 FOTO/PHOTO: PSV's coach Ronald KOEMAN with umbrella Trefwoorden/Keywords: #03 $12 ±1167486123985 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED.
PSV-trainer Ronald Koeman langs de lijn bij Sparta. Foto Pics United Onderwerp/Subject: PSV eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Sparta Rotterdam - PSV Seizoen/Season: 2006/2007 FOTO/PHOTO: PSV's coach Ronald KOEMAN with umbrella Trefwoorden/Keywords: #03 $12 ±1167486123985 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED

Sparta 1 PSV 1

Ruststand 0-0. 46. Culina 0-1, 76. Medunjanin 1-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 10.000.

Erik Oudshoorn

De comfortabele zetel waarin PSV ogenschijnlijk naar de titel werd gedragen is een pijnbank geworden. Na nederlagen tegen Roda JC en AZ leed de Eindhovense ploeg ook puntenverlies tegen Sparta (1-1). De riante voorsprong van elf punten op de concurrentie verdween zodoende binnen drie weken tijd als sneeuw voor de zon tot een gaatje van drie punten op Ajax. Soevereiniteit heeft bij PSV plaatsgemaakt voor twijfel en machteloosheid.

De ineenstorting van het degelijk gebouwde bastion werd voor de winterstop onwaarschijnlijk geacht. Maar de sterren van toen, zoals verdediger Alex, doelman Gomes, de aanvallers Farfán en Koné, zijn hopeloos uit vorm. Trainer Ronald Koeman analyseerde op het Kasteel zoals altijd koel en kritisch de nieuwe uitglijder van zijn manschappen. Het zat hem vooral dwars dat PSV na de snelle voorsprong in de tweede helft gas terugnam en Sparta weer hoop gaf.

Hij kon er niet omheen dat dit ook het gevolg was van de Latijns-Amerikaanse invloeden in zijn elftal. Daar waar de Nederlandse voetballers bij een voorsprong de aanval blijven zoeken, leunen spelers uit andere culturen vaak achterover om weer toe te slaan als de tegenstander een fout maakt. Toen het goed ging heette dit zakelijk en berekenend voetbal, nu het tegenzit is het luiigheid.

Al gebruikte Koeman dat laatste woord niet. „Zoals wij in Nederland snel opbouwen, een centrale verdediger doorschuiven of met een gerichte pass een paar linies overslaan, dat kennen ze in het buitenland vaak niet”, refereerde hij onbedoeld aan zijn eigen spel van vroeger. Koeman vond het desondanks „onbegrijpelijk”, dat zijn ploeg in de tweede helft in een veel te laag tempo ging spelen.

PSV koos bewust voor Zuid-Amerikaanse spelers. Het Eindhovense voetbalbolwerk is verworden tot een vreemdelingenlegioen en heeft geen Nederlands fundament meer. Vaak speelt PSV met slechts drie spelers van eigen bodem. Koeman zag al vorig seizoen vanaf de tribune wat dat voor nadelen had. Als PSV eenmaal de zege op zak had, werd de wedstrijd op een gemakzuchtige wijze uitgespeeld. Het publiek kwam dan onvoldoende aan zijn trekken. Koeman had graag nog een beweeglijke spits erbij gehad en een inschuivende centrale verdediger. „We geven tegenstanders nu te vaak het gevoel dat er voor hen iets te halen valt. Het is een nadeel dat we slechts één Nederlandse verdediger hebben (Jan Kromkamp, red.).”

Koeman beaamde dat het kwaliteitsverschil op Spangen groot was. Wie niet sterk is moet slim zijn, zal zijn collega Wiljan Vloet hebben gedacht. Sparta bestreed PSV met een versterkt middenveld en één spits: Cecilio Lopes. Sparta gaf PSV aan de rechterkant ruimte en daar deden Kromkamp en Jason Culina helemaal niets mee. In de rust pleegde Koeman een paar omzettingen op het middenveld. Culina ging naar links, Phillip Cocu kroop achter centrumspits Farfán en Ibrahim Afellay ging naar de rechtervleugel. Dat resulteerde al binnen twee minuten in een treffer van Culina.

Voor het laatste half uur verving Vloet Jeffrey Vlug door Jason Oost en Iderlindo Moreno Freire maakte plaats voor Haris Medujanin. Vooral de huurling van AZ was met zijn individuele acties een plaaggeest voor PSV. Ondanks het balverlies door het risico dat in zijn acties zit opgesloten. Toen Afellay bij het verdedigen even het linkerbeen ‘vergat’ van Medujanin, bracht de middenvelder Sparta langszij. Het gelijkspel kwam nog in gevaar doordat Sparta-verdediger Ayodele Adeleye in de laatste seconde een hoge bal in zijn eigen strafschopgebied met de hand wegsloeg. Maar arbiter Ruud Bossen zag dit over het hoofd.

    • Erik Oudshoorn