Plan voor ‘wereldloterij’ met 100 miljonairs per trekking

Een stap om meer miljonairs te creëren dan er ooit zijn geweest. Zo omschrijft het Britse loterijbedrijf Camelot plannen om de eerste wereldwijde loterij ooit op te zetten. „Een regen aan winnaars” en „honderd miljonairs bij elke trekking”, zo belooft Camelot in zijn afgelopen weekend uitgebrachte persbericht.

Het project moet een samenwerking worden tussen loterijen in verschillende landen. Camelot zegt in november vorig jaar al met potentiële partners te hebben gesproken op een congres van de World Lottery Association in Singapore. Wereldwijd zouden 48 bedrijven interesse in deelname hebben getoond. Camelot zelf is licentiehouder van de Britse nationale loterij.

Een grensoverschrijdende loterij is niet nieuw. In 2004 begon Camelot met partners in Frankrijk en Spanje de zogeheten Euromillionsloterij. Inmiddels doen ook loterijen in Ierland, België, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk en Portugal aan dit spel mee, waarmee het volgens Camelot nu al de grootste loterij ter wereld is.

Camelot is een particulier bedrijf, maar heeft van de Britse overheid de licentie voor de Britse nationale loterij. De plannen voor de wereldloterij zijn het belangrijkste nieuwe idee in de aanvraag voor een nieuwe licentieperiode, die in 2009 ingaat.

Opbrengsten van de Britse loterij gaan deels naar goede doelen, en dat is ook de bedoeling met de wereldloterij. Camelot paait de Britse licentiegevers dan ook met de hoop op „meer opbrengsten voor goede doelen”. Het voornaamste struikelblok voor grensoverschrijdend gokken is lokale regelgeving. De Amerikaanse autoriteiten arresteerden afgelopen zomer de topman van het legale Britse internetgokbedrijf BetOnSports. Hij werd aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een illegale gokoperatie.

De samenwerking van nationaal opererende loterijen in het project van Camelot – genoemd naar het mythische kasteel van Koning Arthur – moet een uitweg bieden uit de mogelijke obstakels die verschillen in nationale regelgeving veroorzaken.