Peutertheater is toch geen onzin

Theater: 2 Turven Hoog, theaterfestival voor peuters en kleuters. Gezien 10, 11/2, Almere. Info: www.2turvenhoog.nl.

Buggies mogen mee, knuffels en tuitbekers ook: 2 Turven Hoog is een festival voor de allerjongsten. Kinderen die nog niet eens zindelijk zijn krijgen er al theater voorgeschoteld, twee dagen lang, in ‘boomtown’ Almere.

De gloednieuwe schouwburg daar werd dit weekend ingewijd door kliederende en kwijlende jongens en meisjes. Al vroeg in de ochtend bestormden zij de foyer; aan hun begeleiders de taak een keuze uit het overvolle programma te maken.

Wiekewaai van Lindai Boogerman ontvouwt zich tergend langzaam. De bij Sesamstraat geschoolde poppenspeelster bouwt molens die niet alleen door de wind in beweging komen maar ook door geluiden of malle sprongen. Een verhaallijn ontbreekt, een spanningsboog eveneens, en toch zitten de peuters de veertig minuten monter uit, gefascineerd als zij zijn door het geknutsel met parasols, waaiers en frutsels.

Compagnie Acta slaagt er minder goed in de aandacht vast te houden. Er is te veel publiek in het zaaltje toegelaten en de taalbarrière wordt door een mevrouw die het Frans van de spelers vertaalt niet geslecht. In die sfeer ontgaat je de poëzie: Sous la Table speelt zich om en onder een tafel af, met het tafelkleed als oppervlak van een mysterieuze oceaan.

Tussen de voorstellingen kunnen de bezoekers de schouwburg verkennen. Ze wandelen over het Pieterpeuterpad, dat begin noch einde heeft. Ze bouwen een boot van juttershout of stoeien met reuzenballen. Ook de voorstellingen zelf nodigen tot uit actie. In Ets Beest gaan de peuters met hompen houtskool aan de slag, en ontstaat een wilde tekening. Tijdens het concert van Spinvis, met speciaal voor het festival geschreven lied, musiceren de kinderen mee.

Theater voor twee-plussers is al met al geen onzin. Het prikkelt de fantasie, scherpt de zintuigen en laat zien dat je ook met goedkope materialen werelden kunt scheppen. Disneyland komt nog wel.

    • Anneriek de Jong