Overname beurs Londen mislukt

De poging van het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq om de Londense effectenbeurs over te nemen is het afgelopen weekeinde mislukt. Nog geen 0,5 procent van de overige aandeelhouders ging akkoord met het overnamebod van Nasdaq, dat zelf 28,75 procent van de aandelen van de London Stock Exchange (LSE) in handen heeft.

Op zaterdag liep de termijn af waarbinnen Nasdaq zijn eerdere bod van 12,43 pond per aandeel had kunnen verhogen. De slotkoers op vrijdag lag daar echter met 12,82 pond ruim boven. Het Nasdaq-bod dateerde van november vorig jaar, nadat in het voorjaar van 2006 al een eerder bod van de Amerikaanse technologiebeurs was afgewezen.

LSE-bestuursvoorzitter Clara Furse had de aandeelhouders ontraden op het bod in te gaan omdat dit volgens haar „geheel onvoldoende” was. Nasdaq-topman Bob Greifeld weigerde echter zijn bod te verhogen. Volgens de Britse beursregels mag Nasdaq nu zeker een jaar lang geen nieuw bod op de LSE-aandelen uitbrengen.

Het was niet de eerste keer dat een overnamepoging van de LSE strandde. De afgelopen jaren ketsten ook al pogingen af van de kant van achtereenvolgens Euronext, Deutsche Börse en de Australische Macquarie Bank.

Greifeld reageerde gisteren teleurgesteld op het vastlopen van de overname. Hoewel hij de laatste maanden veel kritiek te incasseren heeft gekregen, blijven de belangrijkste aandeelhouders van Nasdaq hem vooralsnog steunen. De koers van de aandelen van Nasdaq is sinds eind vorig jaar met zo’n 20 procent gestegen.

De Londense beurs, die vandaag naar verwachting gunstige cijfers bekend zou maken voor januari, kondigde dit weekeinde aan dat ze van plan is een samenwerkingsverband aan te gaan met de beurs van Tokio. De LSE zit daarmee de New York Stock Exchange op de hielen, die onlangs al een soortgelijke alliantie met Tokio aanging. De beurs van New York deed ook met succes een overnamebod op Euronext, de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs. De LSE hoopt verder de banden aan te halen met de beurs in Mumbai.