Opnieuw prijs voor ‘Queen’ Mirren

De Britse speelfilms The Queen en The Last King of Scotland hebben de belangrijkste prijzen gekregen bij de Britse tegenhangers van de Oscars, de Bafta’s. Tijdens een gala in het Londense Palladium werden gisteravond de prijzen van de British Academy of Film and Television Arts uitgereikt. Beste film werd Stephen Frears’ The Queen die daarmee collega’s als Martin Scorsese (The Departed), Alejandro González Iñárritu (Babel) en Kevin Macdonald (The Last King of Scotland) versloeg. De David Leanprijs voor beste regisseur ging naar Paul Greengrass die een van de rampvluchten van 11 september 2001 reconstrueerde in United 93.

The Queen wordt gedragen door de hoofdrol van Helen Mirren als koningin Elizabeth II. Mirren is dan ook gelauwerd als beste actrice. Beste acteur werd – ook al geen verrassing – Forest Whitaker, die de Oegandese dictator Idi Amin speelt in The Last King of Scotland. Hij liet onder anderen Daniel Craig (James Bond) en Leonardo DiCaprio (The Departed) achter zich. The Last King of Scotland van Kevin Macdonald won ook de Alexander Kordaprijs voor beste Britse film, in welke categorie hij merkwaardig genoeg de even Britse The Queen versloeg. De Amin-film kreeg ook de prijs voor beste scenariobewerking, door Peter Morgan en Jeremy Brock. Het beste originele scenario was Michael Arndt voor Little Miss Sunshine. Arndt was daarmee gisteren de enige Amerikaan die in een belangrijke categorie won. De Amerikaans-Mexicaanse productie Babel, een Oscarfavoriet, wist maar één van de zeven nominaties te verzilveren: die voor beste muziek (Gustavo Santaolalla).

Beste buitenlandse film was El laberinto del fauno (‘Pan’s Labyrinth’) van de Mexicaan Guillermo del Toro. Deze fantastische vertelling tegen de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog versloeg o.a. Zwartboek van Paul Verhoeven.

Bij de tv-producties gingen twee belangrijke prijzen naar de op een roman van Charles Dickens gebaseerd BBC-feuilleton Bleak House. Actrice Anna Maxmell Martin die hierin de hoofdrol speelt, kreeg gisteren de Bafta voor beste tv-actrice. De nieuwe reeks van Doctor Who kreeg de prijs voor beste serie.