Opnieuw onlusten in straatarm Guinee

Conakry. Bij protesten tegen de benoeming van de nieuwe premier van Guinee zijn zaterdag zeker 14 mensen omgekomen. Demonstranten gingen in verschillende steden in Guinee de straat op, wierpen brandende barricades op en vielen lokale regeringsgebouwen aan. Daarbij kwam het tot gevechten met veiligheidstroepen. Ook gisteren werden drie betogers gedood. Volgens de betogers staat de vrijdag tot premier benoemde Eugène Camara te dicht bij de autoritaire president Conté om een betrouwbare regeringsleider te zijn. Camara is een oude bondgenoot van Conté. De vakbonden in Guinee vinden dat Conté na 23 jaar niet langer geschikt is om te regeren. Na een 18 dagen durende nationale staking, waarbij zeker 59 mensen zijn omgekomen, kwam Conté twee weken geleden tegemoet aan de eisen van de vakbonden. Conté beloofde een neutrale premier aan te stellen die volledige zeggenschap krijgt over de regering. In reactie op de jongste rellen riepen de vakbondsleiders de Guineeërs op om vandaag opnieuw massaal de straat op te gaan.