Ontvoerde Egyptenaar vrijgelaten

De Egyptische autoriteiten hebben een islamitische geestelijke vrijgelaten die in 2003 in een vermoedelijke CIA-operatie in Italië werd ontvoerd en vervolgens aan Egypte voor verhoor werd overhandigd. Een Duitser van Syrische afkomst die door de CIA werd ontvoerd in een praktijk die bekendstaat als ‘rendition’, werd tegelijk in Syrië tot 12 jaar cel veroordeeld.

De Egyptische geestelijke, Hassan Mustafa Osama Nasr oftewel Abu Omar, is inmiddels herenigd met zijn familie, zo zei zijn advocaat gisteren in Kairo. De Egyptenaar heeft eerder verklaard dat hij was gefolterd door Egyptische agenten. Hij was in staat van beschuldiging gesteld wegens lidmaatschap van een illegale organisatie, maar de beschuldigingen werden later ingetrokken.

In Italië worden 25 vermeende CIA-agenten en verscheidene Italianen, onder wie de ontslagen chef van de inlichtingendienst, beschuldigd van betrokkenheid bij Nasrs ontvoering. Een rechtbank in Milaan onderzoekt of zij worden aangeklaagd. Als de rechtbank daartoe besluit, wordt het de eerste strafzaak over renditions, een van de meest controversiële aspecten van president Bush’ oorlog tegen terreur.

Mohammad al-Zammar, die eind 2001 in Marokko werd opgepakt en naar Syrië overgebracht, kreeg gisteren 12 jaar wegens lidmaatschap van de verboden Moslimbroederschap. Eerder was hij ter dood veroordeeld. Hij werd eerst beschuldigd van contacten met de Hamburgse Al-Qaedacel die direct was betrokken bij de aanslagen van 11 september. (AP)