Onderzoek lek pijpleiding

Justitie onderzoekt wie aansprakelijk is voor een lek in een pijpleiding langs de A2 ter hoogte van het Brabantse Maarheeze. Het defecte deel van de pijpleiding waaruit zaterdagavond nafta vrij kwam, is in beslag genomen. Dat bevestigt een woordvoerder van het petrochemisch concern Sabic.

Volgens de politie spoot omstreeks zeven uur door de hoge druk een onbekende hoeveelheid nafta uit de pijpleiding en vernevelde. De wolk dreef naar woonwijk De Laar van Maarheeze, waar bewoners over een sterke stank klaagden. De brandweer evacueerde 150 mensen uit de wijk en een woonwagencentrum. Enige uren later konden ze weer naar huis.

Het lek is vermoedelijk ontstaan als gevolg van het rooien van een zestigtal zieke bomen, vorige week in de buurt van de pijpleiding.

Volgens Sabic is het lek door beschadiging van buitenaf veroorzaakt. De leiding is vorig jaar over de hele lengte geïnspecteerd en in orde bevonden.