nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Poppetjes. De slotfase van de formatie is begonnen. Drie gastbloggers - oud-partijvoorzitter Marnix van Rij (CDA), oud-informateur en -senator Jan Vis (D66) en onderzoeker André Krouwel (VU) - belichten het eindspel in Den Haag. „Het is vreemd dat de laatste fase van een formatie nogal geringschattend de fase van de ‘poppetjes’ wordt genoemd”, schrijft Jan Vis in zijn eerste bijdrage. „Alsof de beoogde ministers alleen maar hoeven te verklaren dat ze geen verborgen gebreken hebben om vervolgens een kruisje onder het regeerakkoord te zetten. Een beetje onderhandelaar heeft al lang van tevoren een lijstje met kandidaten voor alle posten. Wat dat betreft lijkt zijn werk op dat van Marco van Basten.” www.nrc.nl/kabinetsformatie Balkenende komt uit het paleis

Tegenpool. Correspondent Marcel Haenen blogt over de blanke tegenpool van indianenpresident Evo Morales in Bolivia, Branko Marinkovic Jovisevic. De ‘Koning van de Sojaoliezaterdag’ werd zaterdag in Santa Cruz de la Sierra gekozen tot de president van de belangrijkste burgerbeweging, het Comité Pro Santa Cruz. „Het is een veelbetekenende keuze. De Marinkovicen - papa kwam in de jaren vijftig uit Kroatië naar Bolivia - gelden voor de inheemse, nieuwe linkse revolutionaire leiders van Bolivia als typische representanten van de uit Europa afkomstige oligarchie. Het is de bezittende klasse die over de ruggen van arme boeren en indianen fortuin wist te maken. De keuze voor Branko illustreert ook de groeiende verharding in Bolivia in de strijd tussen arm en rijk en west en oost.”

www.nrc.nl/tango

Poppetjes. De slotfase van de formatie is begonnen. Drie gastbloggers - oud-partijvoorzitter Marnix van Rij (CDA), oud-informateur en -senator Jan Vis (D66) en onderzoeker André Krouwel (VU) - belichten het eindspel in Den Haag. „Het is vreemd dat de laatste fase van een formatie nogal geringschattend de fase van de ‘poppetjes’ wordt genoemd”, schrijft Jan Vis in zijn eerste bijdrage. „Alsof de beoogde ministers alleen maar hoeven te verklaren dat ze geen verborgen gebreken hebben om vervolgens een kruisje onder het regeerakkoord te zetten. Een beetje onderhandelaar heeft al lang van tevoren een lijstje met kandidaten voor alle posten. Wat dat betreft lijkt zijn werk op dat van Marco van Basten.”

www.nrc.nl/kabinetsformatie