Nieuwe aanklacht VS tegen Iran

Amerikaanse beschuldigingen dat Iran op het hoogste regeringsniveau achter de levering zit van toenemend verwoestende bommen aan shi’itische militanten in Irak zijn gisteren met scepsis ontvangen. Hoge defensiefunctionarissen verklaarden op een persbijeenkomst in Bagdad dat sinds juni 2004 meer dan 170 Amerikaanse militairen zijn gedood met uit Iran afkomstige wapens, met name pantser-doorborende bommen. In totaal zijn sinds juni 2004 2.306 Amerikaanse militairen in Irak gesneuveld, in overgrote meerderheid in sunnitische gebieden.

Sceptische Democratische Congresleden zeiden dat de regering van president Bush voorzichtig moet zijn voor zij Iran ervan beschuldigt aan te zetten tot geweld tegen Amerikaanse militairen in Irak. Ron Wyden, lid van de Huiscommissie voor de inlichtingendiensten, zei dat „het gedram van de regering met Iran erg lijkt op het gedram indertijd met Irak. We zullen staan op rekening en verantwoording”. Iran verwierp de Amerikaanse beschuldigingen vanochtend; een regeringswoordvoerder zei dat de VS een lange geschiedenis hebben wat het betreft het fabriceren van bewijs. De Amerikaanse shi’ietenexpert professor Juan Cole achtte het gisteren in zijn weblog (www.juancole.com) onwaarschijnlijk dat zoveel Amerikaanse militairen zijn gesneuveld door toedoen van shi’ieten.

Volgens de Amerikaanse defensie-functionarissen zijn elementen van het Leger van de Mahdi van de radicale shi’itische geestelijke Muqtada Sadr verantwoordelijk voor de meerderheid van de aanslagen met de door Iran geleverde bommen. Een andere groep die door Iran wordt gesteund is volgens hen het netwerk van een vroegere functionaris van de Badr-militie van de machtige SCIRI. Zowel de SCIRI/Badr als Sadr, die van oudsher Iraanse (wapen)steun krijgen, spelen een belangrijke rol in de huidige Iraakse regering.

In Bagdad werden vanochtend zeker 59 mensen gedood en 150 gewond bij een bomaanslag in een ondergrondse parkeergarage die een reeks secundaire explosies ontketende. Bij een daaropvolgende aanslag in de buurt werden nog eens negen mensen gedood. Bagdad is de paar maanden geteisterd door een reeks zware aanslagen. Amerikaanse en Iraakse troepen zijn vorige week een nieuwe groot veiligheidsoffensief begonnen. (Reuters, AP, AFP)