Nederlanders bij aanval op bomfabriek

Bij een omvangrijke actie tegen een vermeend fabriekje van bermbommen in de Afghaanse provincie Uruzgan, waaraan ook Nederlandse militairen deelnamen, is gisteren een Afghaanse militair gedood.

Een ander raakte gewoond. Volgens een woordvoerder van Defensie werd een nog onbekend aantal Talibaan-strijders gedood, toen Nederlandse Apache-helikopters het vuur openden op een commandocentrum van de opstandelingen.

Volgens onbevestigde berichten van de NOS, die een verslaggever ter plaatse heeft, zouden bij de actie twintig Talibaan-strijders zijn en gedood en is, bij een ander incident, gisteren een Nederlandse militair gewond geraakt.

In totaal namen, aldus Defensie, ongeveer 200 Afghaanse en Nederlandse militairen deel aan de actie van gisteren. Al langere tijd zoeken de militairen naar het fabriekje bij Tarin Kowt, vanwaar vrijwel dagelijks een aantal IED’s (improvised explosive devices) wordt verspreid over de streek. De actie was gericht tegen een boerenhoeve ten noordoosten van Tarin Kowt – waar de afgelopen tijd de meeste gewapende confrontaties met de Talibaan plaatsvonden. Op het moment dat een Afghaanse militair aanklopte bij de boerenhoeve waar men het fabriekje vermoedde werd van over de muur het vuur geopend, aldus een woordvoerder van Defensie. Daarbij vielen de Afghaanse dode en gewonde.

De actie van de Talibaan bleek geleid te worden vanuit een andere boerenhoeve in de omgeving. Op die tweede hoeve is vervolgens door Nederlandse helikopters het vuur geopend. „Daarna werd het stil”, aldus de woordvoerder van Defensie. Hoeveel doden er door het optreden van de Apache’s zijn gevallen, is hem echter niet bekend.

Verder zijn door het Afghaanse regeringsleger (ANA) een tiental arrestanten gemaakt, die inmiddels aan de Afghaanse veiligheidsdienst NDS zijn overgedragen. De arrestanten zijn niet in Nederlandse handen geweest, zodat ze ook niet door Nederlandse officieren zijn ondervraagd.

De zone waar een en ander plaats heeft gevonden, wordt door de Nederlandse militairen de ‘green zone’ genoemd. Aan de zuidkant ligt de stad Tarin Kowt, aan de noordzijde de Baluchi-pas die toegang geeft tot een vallei, waar zich veel Talibaan bevinden. Sinds de Nederlanders in de nabijheid van die pas een vooruitgeschoven pas hebben ingericht, Poentjak genoemd, is er in de hele streek sprake van een verhoogde activiteit van de Talibaan.