nader bekeken

Samen hun wereldtitels vieren, dat was er niet bij in 1972 toen Ard Schenk en Atje Keulen-Deelstra wereldkampioen allround werden. Dat was de laatste keer, tot afgelopen weekeinde, dat zowel bij de mannen als de vrouwen een Nederlander won. Pas sinds 1996, in Inzell, rijden mannen en vrouwen op hetzelfde WK.

Amper twee weken nadat Schenk in 1972 in het Japanse Sapporo driemaal olympisch goud had gewonnen, reden de mannen het WK in Oslo. In het Bislett-stadion was Schenk de snelste op alle vier de afstanden. Opnieuw stonden Nederlandse kranten vol met koppen in oranje chocoladeletters.

Keulen-Deelstra was teleurgesteld teruggekomen uit Sapporo; met een zilveren en twee bronzen medailles, maar zonder goud. Twee weken nadat Schenk wereldkampioen was geworden, was het nog niet overdekte Thialf in Heerenveen het toneel van het WK voor de vrouwen. Keulen-Deelstra won de 1.000 en de 1.500 meter.

De laatste Nederlandse dubbel op een mondiaal schaatstoernooi dateert van 2003: Erben Wennemars en Marianne Timmer veroverden in het M-Wavestadion in het Japanse Nagano de wereldtitel op de sprint.