Mobiele alleskunners (1)

samsung_F700.jpgHet blijft nog even gsm-nieuws regenen, nu de grote fabrikanten van telefoons in Barcelona verzameld zijn om hun nieuwe producten wereldkundig te maken. Vooral grote alleskunners zijn intrek: telefoons die in feite als minicomputer door het leven gaan. Samsung lanceert een opvallende smartphone, de F700, met een uitschuifbaar toetsenbord en een touchscreen scherm. Het toestel vertoont sterke gelijkenis met de HTC TyTn-serie: een uit de kluiten gewassen pda waarmee je kunt bellen, volwaardig internetten en op een luxe scherm van multimedia genieten. De overdwars-formfactor lijkt een exacte kopie van de TyTn. HTC heeft inmiddels weer een nog beter opvouwbaar toestel op de markt.
Samsung levert de F700 voorlopig nog met Microsoft Windows Mobile 5 uit, maar deze week maakt Microsoft ook de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem bekend.
Die is verrassenderwijs Windows Mobile 6 gedoopt en heeft als belangrijkste uitbreiding de toegang tot Windows Live-diensten, verbeterde ondersteuning voor Office-documenten, gedeelde documenten in een zakelijke omgeving en samenwerking met de nieuwe Windows-vista.
Daarnaast is de interface lichtjes onderhanden genomen. De eerste telefoons die met Windows Mobile 6. geleverd worden zijn van Toshiba en HTC.

Opvallend is ook deze HP iPaq 510 Voice Messenger, een telefoon die ook met Windows Mobile 6.0 uitgeleverd gaat worden. De iPaq lijkt nog maar heel erg weinig op de pda die ie vroeger was.HP_Ipaq510.jpg

    • Marc Hijink