Lamme en blinde

Toch jammer dat bij een voetbalwedstrijd minstens één club punten laat liggen. Vooral jammer voor de scheidsrechter die vervolgens van de teleurgestelde trainer de volle laag krijgt.

Wellicht een aandachtspuntje voor de trainerscursus van de KNVB: bijna geen oefenmeester kan na afloop een verloren wedstrijd analyseren zonder de negatieve rol van de arbiter mee te nemen. Gek genoeg houdt de trainersclub van Jan Reker zich dan doodstil. Die controleert alleen of de trainers geen kritiek op elkaar hebben. „Het vak trainer/coach”, zo stond in het persbericht rond de verbanning van kritisch erelid Louis van Gaal, „is al gecompliceerd genoeg, waardoor men het elkaar niet nog moeilijker moet maken”. Dat geldt blijkbaar niet voor de scheidsrechter die zijn gezag wekelijks ziet afbrokkelen. En dat van zijn collega’s op de amateurvelden.

In elk geval ligt het na afloop nooit aan de trainer zelf. „We stonden goed”, luidt steevast het begin van de analyse. Met andere woorden: aan mij lag het niet.

Nee, dan die scheidsrechter! Neem trainer Ruud Brood die verantwoordelijk is voor een wekelijks ploeterend Heracles. Zaterdag werd verloren en dat was de schuld van scheidsrechter Pieter Vink. Die had het lef om al na 28 minuten Jan Wuytens met een tweede gele kaart van het veld te sturen. In plaats van de Belg te verwijten dat hij tweemaal een domme overtreding (van achteren) rond de middenlijn maakte, hekelde de trainer de scheids. Het was al de tweede maal dat Vink Heracles pakte, zo warmde Brood alvast de sfeer op voor het geval de betrokken arbiter binnenkort naar Almelo mag.

Dat PSV-trainer Ronald Koeman na de puntendeling tegen Sparta gefrustreerd was, verbaasde niemand. Zeker gezien de kansen die de regerend landskampioen miste en de ruimte die Spartaan Haris Medunjanin kreeg bij zijn doelpunt. In zijn analyse vergat ook Koeman de scheidsrechter niet. Zijn ploeg was in de slotfase een penalty onthouden. Cynisch verklaarde hij dat tegenwoordig pas een strafschop wordt gegeven als een verdediger de bal met twee handen vangt.

Toch weet Koeman heel goed hoe het hoort. Toen Roda-verdediger Jan-Paul Saeijs na de wedstrijd zijn beklag had gedaan over een klap van PSV-spits Farfán, gaf dat volgens Koeman geen pas. Tegen de „erecode” die bepaalt dat het over is „als de scheidsrechter heeft gefloten”. Dat zou ook een goede gedragslijn voor trainers zijn.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle