Koekenpan was niet genoeg voor Yildiz

De politiek? De politie? Camera’s? Preventief fouilleren? De 29-jarige Erkan Yildiz had er geen vertrouwen in. Al drie keer was zijn avondwinkel La Nuit in Amsterdam Noord overvallen. Niets hielp er tegen, zei de Amsterdamse winkelier vorig jaar november in deze krant. Bij de laatste overval, donderdagavond, werd Yildiz doodgeschoten door twee overvallers.

De afgelopen week heeft er een reeks gewapende overvallen plaatsgevonden in Amsterdam. Zaterdagavond werden in nog geen vier uur tijd een avondwinkel, een snackbar, een cafetaria en twee restaurants overvallen. Er vielen geen gewonden. Volgens de politie hebben de overvallen niet met elkaar te maken.

Directeur Kees Verhoeven van MKB Amsterdam vreest dat overvallers hun aandacht hebben verplaatst van juweliers naar avondwinkels en kleine horecazaken. Volgens Verhoeven moet er nagedacht worden hoe winkeliers beter beveiligd kunnen worden. Het CDA en de VVD in de Tweede Kamer vinden dat ook. Kamerlid Fred Teeven (VVD) werkt aan een wetsvoorstel. „In het wetsvoorstel draaien we de bewijslast om. Dus: Als je in je winkel of huis je verweert tegen een overvaller, dan is het zelfverdediging tenzij het tegendeel blijkt.” Nu moet een winkelier nog bewijzen dat er sprake was van zelfverdediging.

Winkelier Erkan Yildiz werkte vorig jaar nog een overvaller met een koekenpan zijn zaak uit. Daarna nam hij andere maatregelen. Vorige week zei hij in het televisieprogramma Premtime dat hij een „wapenvergunning” nodig had.

Een eerder artikel over Erkan Yildiz is te lezen op www.nrc.nl/binnenland