Hofstad en hoofdstad, dat is het verschil

Een grote bek hoort erbij, in het Zuiderpark. Ook als de toeschouwers van Ajax niet in het ADO-stadion mogen. „Rickie maakt de joden bang.” Een mondig publiek, zegt de trainer.

Michiel Dekker

„Een grote bek hoort er nou eenmaal bij. Op straat en in de kroeg en op de velden. Op zeker ’t Zuiderpark lange zij”, schalde de stem van cabaretier Sjaak Bral gisteren door het stadion van voetbalclub ADO Den Haag. Het fanatisme van het publiek op de noordelijke tribunezijde van het Zuiderpark is een van de vaste ingrediënten bij wedstrijden tussen ADO en Ajax. De thuisploeg, na dit weekeinde onderaan in de eredivisie, besloot de laatste onderlinge confrontatie met de ploeg uit Amsterdam in het oude stadion met een 2-1 nederlaag.

Het Zuiderpark, in gebruik genomen op 18 oktober 1925, is geen plek waar spelers van Ajax een warm welkom krijgen. Het is het gefluit bij de warming-up, het zijn de aanhoudende pesterijen tegen de opvallendste spelers en het is het ‘Haags kwartiertje’, de vijftien slotminuten van de wedstrijd waarin de aanhang van de thuisploeg er nog een schepje bovenop doet. ‘Jood’, dat Ajax-fans als geuzennaam gebruiken, is op de Aad Mansveld-tribune van het 11.000 zitplaatsen tellende stadion juist een scheldwoord.

„Dit is de Hofstad en Amsterdam is de hoofdstad, dat is het verschil. Daarbij heeft Ajax vrij extreme supporters en hebben wij ook wel een mondig publiek”, zei trainer Lex Schoenmaker van ADO Den Haag na afloop over de rivaliteit. De Hagenaar scoorde in 1981 als speler in de laatste wedstrijd die de club op eigen veld wist te winnen van Ajax (4-3). „Dat was het debuut van Wim Kieft. Goh, dat is lang geleden. Het vervelende is dat je nu pas beseft dat het de laatste wedstrijd was. Jammer dat het vandaag geen gelijkspel werd.”

ADO Den Haag en Ajax troffen elkaar 34 keer eerder in het Zuiderpark sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954. De thuisploeg won tien keer en behaalde zes keer een gelijkspel. Ajax voegde gisteren in het 35ste duel zijn negentiende zege toe.

„Een onnodig moeizame overwinning” in een „altijd bijzondere wedstrijd”, vond trainer Henk ten Cate van de nummer twee van de eredivisie. Ryan Babel en Wesley Sneijder verzuimden in de beginfase te scoren, waarna buitenspeler Santi Kolk na twintig minuten met een boogbal de uitgelopen doelman Maarten Stekelenburg passeerde.

„Ook al staan we onderaan, de joden gaan eraan”, zong de Haagse aanhang, die voor en tijdens het duel door de stadionspeaker werd gemaand geen kwetsende spreekkoren aan te heffen en het gezonde verstand te gebruiken. Ondanks het verzoek van de Haagse club aan de eigen fans werden Ajacied Sneijder en scheidsrechter Eric Braamhaar korte tijd beledigend toegezongen. ADO-spits Rick Hoogendorp werd na een onbesuisde actie op Edgar Davids geëerd met ‘Rickie maakt de joden bang’.

Na de rust verplaatste Ajax het spel helemaal naar de helft van de thuisploeg. De ploeg uit Amsterdam kwam gelijk via de vaker trefzekere verdediger John Heitinga. Spits Klaas Jan Huntelaar maakte, met hulp van doelman Richard van Nieuwkoop, net als vorig jaar de 2-1, met het verschil dat hij gisteren op de reservebank begon.

In het Zuiderpark klonk geen gejuich na het laatste fluitsignaal aangezien op last van burgemeester Deetman van Den Haag twee jaar geen supporters van de bezoekende club welkom zijn bij wedstrijden tussen ADO en Ajax. In februari 2006 bestormden tientallen Ajax-aanhangers het supportershonk van de Haagse club, met gevangenisstraffen en stadionverboden als gevolg.

Het was niet de eerste keer dat er problemen ontstonden tussen supporters van ADO Den Haag en Ajax. In maart 1987 werd de competitiewedstrijd in het Zuiderpark gestaakt na ongeregeldheden op de tribunes. Later leidden kwetsende teksten vanaf de tribunes tot publieke discussie.

In het nieuwe stadion van de club, dat verrijst op het bedrijventerrein Forepark, zullen moderne beveiligings- en bewakingstechnieken worden gebruikt. „Hopelijk kan dat zonder dat de goedwillende supporters van de maatregelen last zullen hebben”, zei algemeen directeur Piet van der Pol van ADO Den Haag. „In het toch erg verouderde stadion is alles goed verlopen. We hadden twintig beveiligingsmensen bovenop de normale hoeveelheid van enkele tientallen.”

Ook politie Haaglanden was te spreken over de situatie rond het Zuiderpark, maar deed geen meedelingen over de exacte beveiligingsmaatregelen. De spelersbus van Ajax werd gisteren naar het Zuiderpark begeleid door een helikopter.

„Zo konden ze vast tegelijk de koningin in de gaten houden”, merkte Schoenmaker op. „Soms denk ik wel eens dat het allemaal wordt overdreven. In Engeland roepen supporters ook ‘fucking there, fucking everywhere’ en daar hoor je toch ook niks van.”

    • Michiel Dekker