Gergjev en zijn opvolger in Doelen

In het komende seizoen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het laatste van chef-dirigent Valery Gergjev, treedt zijn eind vorig jaar benoemde opvolger Yannick Nézet-Séguin in vier concertprogramma’s op als gast-dirigent. Hij leidt ook een tournee van het orkest door Oost-Azië, onder andere in Sjanghai, waarbij de Chinese pianist Yundi Li soleert.

Valery Gergjev begint in september aan zijn laatste seizoen in Rotterdam met zijn twaalfde Gergjev Festival. Het thema is ‘Liebesnacht’, ook Wagners Tristan und Isolde staat op het programma van dit festival dat tevens de viering is van ‘Twintig jaar Gergjev in Nederland.’ Gergjev blijft daarna het Gergjev Festival programmeren en leiden. In zijn laatste seizoen als chef, dirigeert hij een vierdelige Brahmscyclus. In mei 2008 neemt hij afscheid met drie uitvoeringen van Brahms’ Ein deutsches Requiem.

De Canadees Nézet-Séguin, die met drie eerdere optredens in Rotterdam de basis legde voor zijn benoeming, dirigeert zijn eerste concerten als de toekomstige chef in november met muziek van Strauss (Tod und Verklärung), Mahler (Lieder eindes fahrenden Gesellen) en Beethoven (Derde symfonie ‘Eroica’). Verder dirigeert hij de Matthäus Passion van Bach, het promenadeconcert ‘Spaanse Nachten’ en een concert met muziek van Ketting (De aankomst), Ravel (Pianoconcert in G) en Sjostakovitsj (Vijfde symfonie).

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest werkt in het volgende seizoen met ‘grote dirigenten’ en ‘jong talent van buitengewone klasse’. Charles Dutoit, Eliahu Inbal dirigeren het orkest voor het eerst, André Previn en Sir Andrew Davis keren na decennia terug en ook zijn er optredens van Frans Brüggen en Yukka-Pekka Saraste.

In de klasse ‘jong talent’ zijn er Nederlandse debuten van Alan Buribayev (1979), James Gaffigan (1979) en Robin Ticciati (1983). Vasily Petrenko (1976), Ludovic Morlot (1973) en voormalig assistent-dirigent Otto Tausk (1970) keren terug. Vioolsolisten zijn Nikolaj Znaider, Vadim Repin, Maxim Vengerov en Christian Tetzlaff.

Directeur Jan Raes ziet in het nieuwe elan van de series ‘Symfonisch Avontuur’ en ‘Avontuurlijke Matinees’ de weerlegging van de kritiek die gastdirigent Sir Simon Rattle eind vorig jaar in deze krant uitte op het volgens hem te weinig ambitieuze artistieke beleid. Er zijn wereldpremières van Concerto for an Odd Couple van Marijn Simons, ook de vioolsolist, en het Dubbelconcert van Paul van Brugge voor Eric Vloeimans (trompet) en Jeroen van Vliet (piano) op Rotterdam Jazz International, en Nederlandse premières van Aho, Násson, Lindberg en Dusapin.