Fusie tussen Thomas Cook en MyTravel

De Duitse reisonderneming Thomas Cook gaat fuseren met zijn Britse branchegenoot MyTravel, onder de naam Thomas Cook Group. Dit hebben de twee bedrijven vandaag bekendgemaakt.

Thomas Cook, dat in handen is van het Duitse detailhandelsbedrijf KarstadtQuelle, krijgt 52 procent van de aandelen, MyTravel 48 procent. Het nieuwe bedrijf krijgt een notering aan de beurs van Londen. De fusie zal naar verwachting in juni worden afgerond.

Thomas Cook en MyTravel verwachten een synergiebesparing van 112 miljoen euro op jaarbasis. Topman Thomas Middelhoff van KarstadtQuelle wordt bestuursvoorzitter van het nieuwe bedrijf. Zijn plaatsvervanger wordt Michael Beckett, nu directeur van MyTravel.

Thomas Cook en MyTravel waren de nummers twee en drie op de Europese reismarkt, na marktleider TUI – eveneens een Duitse onderneming. TUI blijft het grootste bedrijf, maar ziet de concurrentie wel dichterbij komen. De verwachte jaaromzet van de nieuwe Thomas Cook Group zal komen te liggen op of boven de 12 miljard euro. TUI had in 2005/2006 een omzet van 19,6 miljard euro, maar daarin zijn ook de divisie scheepvaart en de inkomsten van andere activiteiten opgenomen. De reisdivisie had een omzet van 14 miljard euro.

In Nederland is TUI ook marktleider, met de merken Arke en Holland International. Thomas Cook (Neckermann en Vrijuit) staat op de derde plek, na OAD Reizen. MyTravel is niet meer actief in Nederland.

In 2001 kocht MyTravel de toenmalige Nederlandse reisketen NBBS op, met de bedoeling de reisbureaus te integreren in de Britse onderneming. Dit mislukte en bracht samen met andere financiële tegenvallers MyTravel aan de rand van faillissement. In Nederland werden de MyTravel-winkels verkocht aan het management.

Ook Thomas Cook maakte moeilijke jaren door. Tussen 2001 en 2005 werd verlies geleden. Pas vorig jaar wist de onderneming weer winst te maken. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa, die lange tijd een belang van 50 procent had in Thomas Cook, verkocht al haar aandelen eind 2006 aan KarstadtQuelle voor 800 miljoen euro.

De beurskoers van MyTravel schoot vandaag omhoog met meer dan 30 procent naar 317 pence (4,76 euro). KarstadtQuelle steeg ook, met 3,5 procent tot 27,11 euro.