Een kaarsje voor Chodorkovski?

Wat te denken van deze actie? Wij moeten Amnesty International met handtekeningen onder druk zetten om de controversiële olietycoon Michail Chodorkovski tot bonafide politiek gevangene te verklaren. Chodorkovski? U weet wel, Ruslands rijkste voordat Abramovitsj en nu Deripaska (ze worden steeds jonger) zijn positie overnamen. Hij zit acht jaar in het werkkamp wegens zwendel en

misja.jpg

Wat te denken van deze actie? Wij moeten Amnesty International met handtekeningen onder druk zetten om de controversiële olietycoon Michail Chodorkovski tot bonafide politiek gevangene te verklaren.

Chodorkovski? U weet wel, Ruslands rijkste voordat Abramovitsj en nu Deripaska (ze worden steeds jonger) zijn positie overnamen. Hij zit acht jaar in het werkkamp wegens zwendel en fraude. Voor 25 miljard dollar belastingontduiking komt daar wellicht nog eens vijftien jaar bij.

Ik teken toch maar niet. In mijn ogen, en in de conventionele moraliteit, is Michail Chodorkovski een dief, een zwendelaar en waarschijnlijk een moordenaar. Dat deze roversbaron Soros ging nadoen toen hij zijn miljarden binnenhad, vind ik nauwelijks een verzachtende omstandigheid. En dat hij zo vol van zichzelf was dat hij in 2003 frontaal in de aanval ging tegen Poetin en het Kremlin, was erger dan een misdaad: het was een blunder. Toen het Kremlin terugsloeg, deed Michail Chodorkovski niets om de situatie de de-escaleren, boog hij niet, sloeg hij niet op de vlucht.

Zocht hij het martelaarschap, dan is de dorenkrans hem gegund. Was het zelfoverschatting, dan verdient hij alle tijd om zijn zonden te overdenken. Zolang Amnesty International zijn vingers maar niet aan Chodorkovski brandt: daarna zou niemand deze organisatie nog serieus nemen in Rusland.

 

    • Coen van Zwol