Doden bij Albanees protest VN-plan Kosovo

Politieke leiders in Kosovo hebben met klem tot rust gemaand nadat gisteren twee Albanezen omkwamen bij schermutselingen met de politie. Een groep Albanezen was zaterdag in de hoofdstad Pristina de straat opgegaan om te protesteren tegen het VN-plan voor de toekomst van Kosovo. Dat voorziet in onafhankelijkheid op termijn voor de in merendeel door Albanezen bewoonde Servische provincie. Kosovo zou daarbij echter onder streng internationaal toezicht blijven en de veiligheid moeten garanderen van de naar schatting 100.000 resterende Serviërs.

De politieke leiders van de Albanezen in Kosovo hebben het plan goedgekeurd maar een deel van de bevolking verwerpt het plan. De demonstranten eisten een referendum en onmiddellijke onafhankelijkheid. Toen ze probeerden door barricades te breken bij het parlementsgebouw in de hoofdstad grepen politie-eenheden, gesteund door de VN, in. Ze schoten met traangas en rubber kogels. Enkele tientallen demonstranten raakten gewond. Vier van hen ernstig. In de loop van de nacht van zaterdag op zondag bezweken twee van hen aan hun verwondingen.

President Fatmir Sejdiu van Kosovo en premier Agim Ceku hebben het protest scherp veroordeeld. Ze waarschuwden dat de gebeurtenissen van zaterdag een negatieve uitwerking kunnen hebben op de vorming van een eigen onafhankelijke staat Kosovo.

Begin deze maand presenteerde de Finse gezant Martti Ahtisaari het VN-plan voor de toekomst van Kosovo. Het plan maakt de weg vrij voor onafhankelijkheid zonder dat met zoveel woorden te zeggen. De leiders van de Kosovo-Albanezen hebben het plan aanvaard, maar Belgrado wijst het plan vooralsnog af.

Het VN-plan voor Kosovo, dat tot stand kwam na maanden van pendeldiplomatie en vergeefse Servisch-Albanese onderhandelingen, heeft de steun van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Maar Rusland benadrukte zaterdag nog weer eens dat Moskou alleen zijn steun kan geven aan een plan dat voor zowel Albanezen als Serviërs aanvaardbaar is. Iets wat volgens de Finse onderhandelaar Ahtisaari onhaalbaar is. Op 21 februari komen de Serviërs en de Albanezen voor een laatste onderhandelingsronde bijeen. Het VN-plan wordt waarschijnlijk eind maart voorgelegd aan de Veiligheidsraad. (Reuters)