De man mag ook een sieraad

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

Manchetknopen van het Deense merk Pilgrim: blote vrouwen, verkeersborden en een setje knopen uit de serie Spunky Glam – past mooi bij het hangertje met de spermacel.

Mannensieraden. Het blijft een heikel punt. Zie Jeroen Pauw op de late avond rammelen met zijn ‘hang- en sluitwerk’ (zo noemde Henk Spaan ooit Pauws extreem grote schakelarmband) en dan weet je weer hóe heikel.

Mannen met kettingen, mannen met armbanden, mannen met grote, glanzende diamanten in hun oren: wij van de moderubriek blijven het er moeilijk mee hebben.

Maar goed, de man en het sieraad hebben elkaar eind jaren ’90 gevonden en daar zullen we vrede mee moeten krijgen. In Amerika is de markt voor mannensieraden nog groter dan in Europa. De L.A. Times meldt als reden dat bling niet langer voorbehouden is aan rappers en popsterren, maar ook bon ton is bij bankiers en advocaten. Raptycoon Russell Simmons speelde hierop in en zette onlangs een speciale mannensieradenlijn op. Niet onrendabel: zijn rubberen armbanden verkoopt hij voor vierhonderd dollar per stuk. En ook nog eens politiek correct: Simmons’ diamanten zijn niet door slaven gewonnen. Naar aanleiding van de film Blood Diamond liet Simmons uitzoeken of de diamantbedrijfjes bij wie hij inkoopt, wel netjes met hun arbeiders omgaan.

Wie een Valentijnscadeau wil geven aan een sieradenminnende vriend en wil weten wat de trends nu zijn, doet er goed aan de site van het Deense Pilgrim te bezoeken. Dit merk verovert ook Nederland met zijn eenvoudige en niet te dure waar. Als je de lentecollectie bekijkt, valt de pokertrend op: klavers, schoppen, hartjes en zelfs speelkaarten aan lederen strengen. Ook de ‘ik ben een wilde Aboriginal’-look is nog niet voorbij: zie de zilveren kettingen met haaietanden eraan. Sowieso is de mode nogal hanig: veel blote vrouwen en zelfs gouden spermacellen als hangertjes.

Ook Otazu, de Nederlands-Braziliaanse sieradenkoning, doet tegenwoordig aan sieraden voor mannen. Hij maakte een voor zijn doen ingetogen ring: blauw met zilveren kruisjes. Bij de Pilgrim-ringen zaten gelukkig ook een paar simpele zilveren exemplaren. Hou het daarbij, mannen. En schuif ze als-je-blieft niet om je duim. (Henkjan Smits, need we say more?)

Wil je een glimmertje geven aan een man die daar eigenlijk niets mee heeft? Zelfs de conservatiefste bankier durft wel een malle manchetknoop aan. Pilgrim heeft knopen met verkeersborden (‘STOP’) en mooie rode sterretjes. Voor de echte blingman is er de manchetknoop met Swarovski-kristallen. Totaal niet hip, maar wel hilarisch.

Pilgrim: mens.pilgrim.dkGa voor de Swarovski-kristallen naar www.customcufflinks.nl

    • Aaf Brandt Corstius