Australische premier Howard doet aanval op kandidatuur Obama

De Australische premier John Howard heeft in zijn jongste steunbetuiging aan de Amerikaanse president Bush een ongeschreven diplomatieke regel overschreden, vindt Labor-leider Kevin Rudd. Daarom moet Howard volgens hem zijn uitspraak over de Democratische senator Barack Obama intrekken.

Nadat Obama, die bepleit dat de VS zich in 2008 terugtrekken uit Irak, zaterdag zijn kandidatuur voor het presidentschap bekendmaakte zei Howard op televisie: „Als ik Al-Qaeda in Irak zou leiden [..] zou ik zo vaak mogelijk bidden voor een overwinning van zowel Obama als de Democraten.” Uitvoering van Obama’s plan zou leiden tot „de complete destabilisering en vernietiging van Irak”.

Je bemoeit je nu eenmaal niet met de binnenlandse politiek van een bondgenoot, zegt Rudd, die pas een paar maanden lijsttrekker is voor de verkiezingen dit jaar, maar in een vandaag verschenen peiling een ruime voorsprong neemt op Howard, die voor de vijfde keer gekozen wil worden. Rudd zegt dat Howard met zijn uitspraak de Democraten aanwijst als „de partij van keuze voor de terroristen” en mogelijk de Australische belangen schaadt.

Howard, door Bush eens „de sheriff van Azië” genoemd, vertelde het parlement vandaag er niet over te piekeren zijn uitspraak in te trekken: „Ik ben er ten zeerste van overtuigd dat een nederlaag voor Amerika in Irak strijdig zou zijn met de veiligheidsbelangen van ons land.” Australië heeft ongeveer 1.400 militairen in Irak.

Obama zelf zei gisteren „gevleid” te zijn dat „een van Bush’ bondgenoten me de dag na mijn aankondiging vanaf de andere kant van de wereld aanvalt”. (AP, Reuters)