ANP begint met `fair trade-fotografie`

RIJSWIJK. Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) in Rijswijk begint onder de naam World Portraits met fair-tradefotografie. De nieuwsorganisatie maakt portretten van bewoners uit alle niet-Westerse landen en betaalt ze daar voor. Dat gebeurt nu vaak niet. ”We worden de Max Havelaar in fotografie”, zegt directeur Bas van Beek. In het Westen mag het dan vanzelfsprekend zijn geld te krijgen voor het verlenen van diensten voor het oog van de camera, in niet-Westerse landen is dat niet gebruikelijk. Stichting DOEN steunt het idee van World Portraits omdat zij het portretrecht als een basisrecht van mensen beschouwt. Prinses Máxima presenteert op 5 maart in het Museon in Den Haag het initiatief. Tegelijkertijd is er een expositie Een wereld in portretten.