Advies: 14.800 banen bij rijk schrappen

Den Haag. Bij de rijksoverheid verdwijnen de komende vier jaar 14.800 volledige arbeidsplaatsen. Ontslagen zullen onvermijdelijk zijn. Daarmee is de door de nieuwe coalitie gewenste besparing van 750 miljoen mogelijk. Dat staat in het advies dat de secretarissen- generaal (SG`s), de hoogste ambtenaren van de ministeries, aan de onderhandelaars van CDA, PvdA en ChristenUnie voor het nieuwe regeerakkoord hebben gestuurd. Volgens de topambtenaren kan bijna de helft van de 750 miljoen bespaard worden door slimmer en efficiënter te werken, zoals minder overleg, minder managementlagen en het sneller oplossen van meningsverschillen. De overige bezuinigingen zijn niet mogelijk zonder het maken van politieke keuzes, zo schrijven de SG`s. Politici moeten zich bij het bedenken van nieuwe regels realiseren dat voor het uitvoeren ervan ambtenaren nodig zijn.