7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Le Journal, Grand café-restaurant

Hilversum, Groest 21Telefoon (035) 624 42 06Keuken open 10.00-24.00 uurFrans, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 15,00 euroCategorie: Zakelijk

Over de inrichting is iedereen het eens: die is bijzonder fraai, maar dan het eten… De één krijgt maaltijden die een voldoende scoren, de ander druipt af na lauw en flauw voedsel. Het plezier bij de bediening ontbreekt, alsof serveren hier als bijbaan geldt. Wie weet wordt alles beter onder de huidige eigenaren. Tot die tijd is Le Journal in elk geval een uitstekende plek voor een drankje.

uitstekend | Zondagmiddag met een vriend een aantal drankjes en bittergarnituurtjes genomen. Snelle en attente bediening. Groot voordeel is het verbieden van mobiele telefoons. Een plek om ongestoord een goed gesprek te hebben zonder gestoord te worden door mobiele terreur. (29-01-2007 M. de G. te Amsterdam)

uitstekend |Erg goed gegeten en een snelle bediening. Het is een aanrader voor iedereen die lekker wil eten voor weinig. De geitenkaassalade was top en de tong voortreffelijk! De inrichting is heel mooi maar een tikkeltje donker. (15-01-2007 I. O. te Laren)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 FILM

The Last King of Scotland

In 11 steden. Zie: www.bios.nl

De jonge Britse arts Nicholas (James Macavoy) reist af naar Oeganda. Daar raakt hij al snel in de ban van de vrolijke en driftige dictator Idi Amin, weergaloos belichaamd door Forest Whitaker. Nicholas wordt Amins lijfarts en vertrouweling en is te kinderlijk om de ernst van de situatie in te schatten. Dat hij geen zicht krijgt op de werkelijke aard van het regime, wordt door de regie van Kevin Macdonald effectief onderstreept. Camera en montage zijn nerveus, de beelden vaak fragmentarisch. Het geeft de film iets psychedelisch en dat past mooi bij de jaren zeventig waarin het zich allemaal afspeelt.

3 LEZING

Everything you always wanted to know about…sudoku’s

Groningen: gebouw Natuur/Scheikunde, Zernikecomplex, Nijenborgh 4. Aanvang: 16.30u. Toegang: gratis. Inl: www.rug.nl/studium

Wiskundige Arno van den Essen bespreekt de wiskunde achter de sudoku. De sudoku veroverde in korte tijd de puzzelmarkt en is nu al populairder dan het kruiswoordraadsel of de doorloper. Een sudoku is een zogenaamd magisch vierkant en daarvan zijn er in de loop der eeuwen verschillende gevonden. Sommige magische vierkanten – zoals die van Franklin – zijn zo geniaal, dat lang onduidelijk was hoe ze zonder hulp van computers bedacht konden zijn.

4 KUNST/DINER

Tafelen met Vlaamse Meesters

Amsterdam: droog-at-home, Staalstraat 7b. Aanvang: 19.30u. Kosten: 75 euro, inclusief drank. Res: 020-5235059; diner@droogdesign.nl

Van 13 februari t/m 11 maart presenteert droog-at-home SL Delights, een presentatie van de Vlaamse ontwerpers Sofie Lachaert en Luc d’Hanis met sieraden en objecten die zich op het grensgebied van beeldende kunst en vormgeving bevinden. Het diner ‘Aan tafel met Vlaamse Meesters’ toont de wondere belevingswereld van deze vormgevers. De gedekte tafel bestaat uit een eetbaar schilderij en is al een kunstwerk op zich.

5 FILMKLASSIEKER

Zazie dans le métro

Den Bosch: Verkadefabriek. Tijd: 19.30u. Inl: www.verkadefabriek.nl

Zazie dans le métro is het knotsgekke avontuur dat de 11-jarige Zazie in Parijs beleeft als haar moeder daar haar minnaar wil zien en zij bij een oom mag logeren. In de metro komt ze niet terecht, maar wel ontmoet ze een stoet mafkezen en ogenschijnlijk normale mensen die al even maf doen. Het boek dat Raymond Queneau in 1959 schreef werd in 1960 verfilmd door Louis Malle. Voor de taalvondsten van Queneau bedacht Malle allerlei filmische foefjes.

6 TONEEL

August, August, August

Den Haag: Koninklijke Schouwburg. Aanvang: 20.15u. Entree: 10-24 euro. Inl/res: www.ks.nl; www.paardenkathedraal.nl

De Paardenkathedraal voert August, August, August op, een toneelstuk van de Tsjech Pavel Kohout over de strijd tussen een kinderlijke clown en een harde circusdirecteur. In de regie van Dirk Tanghe botst de vulgariteit van het circusvermaak met de gevoeligheid van het clowntje. De spelers houden de overdrijving goed vol. Het resultaat is een krachtige allegorie over de beproevingen van de piste die het leven is. Angela Verkuijlen, educatief medewerkster van de Paardenkathedraal, verzorgt een inleiding.

7 LEZING

Monogamie Voor Beginners

Delft: Speakers. Aanvang: 20.15u. Entree: gratis. Inl: www.sg.tudelft.nl

Yvonne Kroonenberg spreekt over haar nieuwe boek Monogamie Voor Beginners. Vragen die in het boek en de lezing aan de orde komen: kan een goed huwelijk wel kapot? Betekent overspel altijd een duurzame ontwrichting voor een relatie? Zijn we door de natuur ontworpen voor monogamie? Zijn mannen nu eenmaal jagers en vrouwen niet te vertrouwen? Yvonne Kroonenberg schreef eerder al boeken als Alles went, behalve een vent en Het zit op de bank en het zapt.