7 redenen om thuis te blijven

Fiona McIntosh bezit datgene wat Hobb en Feist groot maakte: originaliteit en een hoog tempo

1 Lezen

De Bezieling, Brug der Zielen

Fiona McIntosh, het derde deel Brug der Zielen verschijnt vandaag, 19,95 euro, www.dromen-demonen.nl

De laatste jaren lijkt Australië opnieuw ontdekt te zijn in fantasyland. Veel nieuwe namen in dit genre komen van down under: Garth Nix, Trudy Cavanan, Julliet Marriller en Fiona McIntosh. En de laatste is er een om in de gaten te houden, want ze bezit originaliteit, hoog tempo en het effect van witte chocola: het moet op. Uit haar serie De Bezieling werden vorig jaar al Myrrens Geschenk en Bloed en Geheugen gepubliceerd. Daarin krijgt de jonge generaal Wyl Thirsk een curieus geschenk van de heks Myrren: het vermogen om voort te leven in anderen die hem doden. Zijn geest neemt de plek in van de moordenaar die het moet bekopen met zielendood. In het laatste deel zit Wyl gevangen in een vrouwenlichaam. Hij is verkracht, ongesteld geweest en raakt diplomatiek bekneld als een vorst, die het woord ‘nee’ niet kent, hem wil huwen. Pure marteling, maar alles voor het goede doel: prachtige fantasy met een goed en bovenal onvoorspelbaar einde. (DL)

2 Documentaire

VPRO’s Import: The Prisoner or: How I planned to kill Tony Blair

Ned. 2, 23.45-00.35u.

Negen maanden lang zat Yunis Khatayer Abbas met zijn twee broers gevangen in de Abu Ghraib gevangenis in Irak, wegens vermeende samenzwering tegen Tony Blair. Die beschuldiging bleek ongegrond. In deze documentaire vertelt Yunis wat hem is overkomen en Petra Epperlein verbeeldt de meest schokkende zaken met een cartoonanimatie.

3 Sport

Holland Sport

Ned. 3, 20.25-21.20u.

Bondscoach Marco van Basten is vanavond te gast bij Holland Sport. Presentatoren Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk zullen aandacht besteden aan het WK Allround schaatsen en mogelijk is ook Richard Krajicek te gast. Verder zijn er de vaste rubrieken als de massagetafel, het museum en de petje-op- petje-af quiz. Holland Sport wordt iedere week live opgenomen in studio Plantage in Amsterdam.

4 Poker

Veronica Poker

Veronica, 22.25-23.30u

Johnny de Mol, Fajah Lourens, Win-ston Bogarde, Ellen ten Damme, Lange Frans en Joep Sertons volgen een opleiding tot professioneel pokerspeler. Ze leren alle elementen van het spel van pokerprofessionals Marcel Luske en Noah Boeken. De beste speler zal uiteindelijk deelnemen aan een groot toernooi. De presentatie is in handen van Monique Spronk. Aansluitend wordt de Poker European Open uitgezonden.

5 Marineren

Instant Marinater

www.vacuvin.nl, ca. 27,50 euro

Zo’n twintig jaar geleden verscheen er een handig apparaatje op de markt voor diegenen die wel eens met een half flesje wijn bleven zitten. Met behulp van de Vacu Vin kon de inhoud van een geopende fles vacuüm worden getrokken waardoor restjes wijn langer drinkbaar bleven. Het handige pompje werd een internationaal succes voor het in Delft gevestigde Vacu Vin BV en vormde het eerste van een aantal innovatieve huishoudelijke producten. Zo is er sinds kort de Instant Marinater. Gebaseerd op dezelfde techniek als de Vacu Vin gaat het hier om een kunststof schaal waarin in record tempo vlees en vis kunnen worden gemarineerd. De Instant Marinater reduceert uren marineren tot een paar minuten door toepassing van de vacuümtechniek. Bijkomend voordeel is dat vlees ook malser wordt. Met behulp van het meegeleverde kookboek kan het marineren niet meer stuk. (NR)

6 Masseren

Voetmassage

www.basicknead.com, 12 euro

Beetje meer naar links. Beetje hoger nu. Nee, daar doet het pijn! Je problemen met masseren zijn in een vingerknip opgelost met deze massagekousen. Op de voetzool staat een kaart getekend die de reflexpunten aanduidt. Want volgens de reflexologieaanhangers stimuleert een voetmassage bepaalde zones in het lichaam. In iedere voet zouden ongeveer 7.000 zenuwpunten zitten en bij een voetmassage moet je de juiste punten vinden om het hele lichaam in balans te krijgen. De sokken worden verkocht bij Basic Knead, een bedrijf opgericht door de Amerikaanse celebritymasseuse Michelle Ebbin. Ebbin verkoopt ook andere massageaccessoires als tanktops met een massagekaart op de rug. Haar laatste ontwerp is een ‘hondenmassagejasje’ waarop de gevoeligste plekjes van de hond staan aangeduid. Volgens Ebbin biedt een massage voor honden dezelfde voordelen als voor mensen. (EB)

7 Oefenen

Moonwalk

www.allmichaeljackson.com (dan naar ‘dance moves’), youtube.com

Niet iedereen weet of herinnert zich dat de in december overleden Godfather of Soul James Brown de uitvinder is van de door de King of Pop zo bekend geworden Moonwalk. En niet iedereen weet hoe je die Moonwalk precies moet dansen. Speciaal voor deze mensen zijn er sites waarop stap voor stap wordt uitgelegd how to moonwalk. Kijk bijvoorbeeld eens op www.allmichaeljackson.com/dance-moves als je Michael deze eer wel gunt, of, als je instructievideo’s nodig hebt, op YouTube.com. Eerste vereiste voor deze dans is een gladde vloer. Tweede vereiste is een gladde zool. (Gladde sokken mogen ook, van die foute witte badstofsokken.) Zorg verder voor voldoende ruimte in de kamer; de kans dat je over je eigen benen struikelt is klein, maar neem het zekere voor het onzekere. Het enige wat je nu nog nodig hebt, is een flinke portie doorzettingsvermogen. (AB)

Met bijdragen van Eline Bergmans, Antoinette Brummelink, Dominique Lap en Nicole Robbers

    • Nicole Robbers
    • Antoinette Brummelink
    • Dominique Lap