Antirevolutionair Bolivia heeft nieuw blank gezicht

santa1.jpgDe blanke tegenpool van indianenpresident Evo Morales in Bolivia heet Branko Marinkovic Jovisevic. Deze 39-jarige Koning van de Sojaolie is gisteren op een lange, snoeihete volksvergadering in de economische hoofdstad Santa Cruz de la Sierra gekozen tot de president van de belangrijkste burgerbeweging in het armste land van Zuid-Amerika: het Comité Pro Santa Cruz. De telg van een schatrijke ondernemersfamilie - eigenaar van het sojaverwerkende bedrijf Aceite Rico - zal de komende twee jaar de strijd aanvoeren voor meer autonomie in het relatief rijke oosten van Bolivia.

Omringd door dikke mannen zonder nek en geflankeerd door zijn mooie blonde echtgenote - die tijdens de urenlange stemming dapper lang zijn hand vasthield - zag Branko stevig Camels paffend hoe hij twee andere kandidaten om het presidentschap met tachtig procent van de stemmen wist te verslaan.

Het is een veelbetekenende keuze. De Marinkovicen - papa kwam in de jaren vijftig uit Kroatië naar Bolivia - gelden voor de inheemse, nieuwe linkse revolutionaire leiders van Bolivia als typische representanten van de uit Europa afkomstige oligarchie. Het is de bezittende klasse die over de ruggen van arme boeren en indianen fortuin wist te maken.

De keuze voor Branko illustreert ook de groeiende verharding in Bolivia in de strijd tussen arm en rijk santa2.jpgen west en oost. Marinkovic heeft een rechtsere reputatie dan de vorige president van de autonomiebeweging Germán Antelo, een neurochirurg. Vorige week vergeleek Branko het beleid van Evo Morales met dat van Adolf Hitler. De indiaan is volgens hem bezig om Bolivia te veranderen in een nieuw chaotisch Zimbabwe.

En Marinkovic heeft er ook persoonlijk alle belang bij zich hard in te zetten voor meer regionale autonomie. De familie is grootgrondbezitter in het departement Santa Cruz. En een van de regeringsdoelen van Evo Morales is juist het doorvoeren van landhervormingen. Indianen hebben al eerder gedreigd grond van Marinkovic te bezetten. Dat wordt in het toch al onrustige Bolivia nog een flink robbertje matten.

santa3.jpg

 

 

    • Marcel Haenen