Zweedse skister Pärson dominant op WK in Åre

De Zweedse Anja Pärson viert haar tweede gouden medaille. Foto AP Sweden's Anja Paerson celebrates during the flower ceremony after winning the gold medal in the Women's Combined, at the World Alpine Ski Championships in Are, Sweden, Friday, Feb. 9, 2007. (AP Photo/Alessandro Trovati) Associated Press

De Zweedse skister Anja Pärson heeft bij de wereldkampioenschappen in Åre ook het tweede onderdeel gewonnen. Na de Super-G van woensdag behaalde ze gisteren de titel op de supercombinatie (afdaling en slalom). De Amerikaanse Julia Mancuso werd tweede en Marlies Schild uit Oostenrijk derde.

De dominantie van Pärson op de WK in haar geboorteland is verrassend, vooral gelet op haar matige prestaties in dit seizoen. De 25-jarige Zweedse behaalde met een derde plaats op de afdaling in zowel Lake Louise als Val d’Isère twee keer een plaats op het podium. Wat zuinigjes voor haar doen, al gold als verzachtende omstandigheid haar knieoperatie van een jaar geleden.

Op de supercombinatie maakte Pärson het verschil op de afdaling. Haar voorsprong bleek voor de concurrenten onoverbrugbaar op de slalom die de Zweedse in de vijfde tijd aflegde. „Maar op dat onderdeel ben ik dit seizoen wat minder sterk”, sprak ze tegenover het persbureau Reuters. „Wat ik presteer is bijna te mooi om waar te zijn. Ik ben ontzettend trots.”

Pärson onttroonde de Kroatische Janica Kostelic die geblesseerd is. Morgen kan de Zweedse verder geschiedenis schrijven. Als ze ook de afdaling wint, is Pärson de eerste skister die alle vijf de disciplines tijdens wereldkampioenschappen heeft gewonnen.

Pärson won in Åre haar zesde wereldtitel, waarmee ze in eigen land recordhoudster is. Inclusief de olympische slalomtitel die ze vorig jaar op de Spelen in Turijn won, is zij ook de skister met de meeste gouden medailles. Ze passeerde het IOC-lid Pernilla Wiberg die twee keer olympisch en vier keer wereldkampioen werd.

Pärson ontpopt zich steeds nadrukkelijker als een fenomeen op ski’s, want naast de zes wereldtitels heeft ze ook al vijf keer een wereldbekerklassement gewonnen en is ze in het bezit van vijf olympische medailles. Opvallend aan de Zweedse is haar veelzijdigheid; ze wint net zo gemakkelijk een slalomwedstrijden als een afdaling.

Haar positie als grootverdiener verleidde Pärson in Monaco te gaan wonen. Een omgeving die nogal afwijkt van haar geboorteplaats Tärnaby, het 900 inwoners tellende dorpje waar ook de legendarische skiër Ingemar Stenmark en het jonge talent Jens Byggmark vandaan komen.