Wüst op sprint in het spoor van haar rivalen

Schaatsster Ireen Wüst is blij met haar tijd (38,44) op de 500 meter. Op de eerste afstand van het WK allround in Heerenveen hoefde zij gisteren alleen de Duitse Anni Friesinger voor te laten. Foto WFA WFA55:SCHAATSEN WK ALLROUND:HEERENVEEN;09FEB2007- Ireen Wust blij met de tweede plaats op de 500 meter. WFA/wc/str. Soenar Chamid WFA WFA

Het hele seizoen spookte het al door het hoofd van Ireen Wüst: ze moest haar 500 meters onder de 39 seconden gaan rijden om bij de allroundtoernooien een kans te maken tegen wereldtoppers als Anni Friesinger en wereldkampioen Cindy Klassen.

Gisteravond, in een afgeladen Thialf, kon de 20-jarige Brabantse concluderen dat haar missie geslaagd is. Op het WK sprint in Hamar lukte het haar twee keer, gisteravond reed ze bij de opening van het WK allround in Heerenveen drietiende van een seconde onder haar persoonlijk record. Bovendien bleef ze met haar 38,44 maar vlak achter de winnares Friesinger (38,38), en nog vóór titelhoudster Klassen (38,68).

Daarmee stonden de drie favorieten voor de allroundtitel direct al na de eerste afstand op het podium. Alle drie waren ze tevreden, maar Wüst leek de morele winnares omdat het gat tussen haar en Friesinger op de kortste afstand kleiner was dan ooit. „Beter dan dit kun je het toernooi niet beginnen”, zei Wüst na afloop. „Het was de mooiste 500 meter uit mijn carrière. Ik genoot van elke slag. Dit is een ideale uitgangspositie voor de rest van het toernooi.”

Maar ook haar concurrenten hadden reden tot tevredenheid. Friesinger, die vorige maand nog wereldkampioene sprint werd in Hamar, reed uitgerekend gisteravond in Thialf haar beste tijd van het seizoen. „Ik ben hier happy mee”, zei Friesinger. Zij reed naar haar gevoel veel beter dan vorige week in Turijn, waar zij op de 1.500 meter opliep tegen een pijnlijke nederlaag tegen Wüst. „Spannender kan het toernooi niet worden. Dit is heel goed voor de sport”, zei Friesinger.

Dat vond ook haar coach Gianni Romme. Hij sprak met bewondering over de comeback van Wüst na haar dramatische verlies in de laatste meters van het EK allround in Collalbo, een maand geleden, waar Wüst met een paar tienden van een seconden verloor van de Tsjechische Martina Sábliková. „Als je op die leeftijd zo sterk terug kan komen, dan kun je daar alleen maar je pet voor afnemen.”

De kans dat Sábliková ook in Heerenveen roet in het eten gooit lijkt deze keer uitgesloten. De 19-jarige specialiste op de lange afstanden kwam met 40,96 al zó ver op achterstand dat zij alleen nog kan winnen „als de andere rijdsters achteruit gaan rijden”, zei Romme. Wüst was voorzichtiger. „Het gat is nu wel heel groot”, zei ze. „Maar zeg nooit nooit.”

    • Rob Schoof