Wisselvallig

De sneeuw is alweer helemaal verdwenen uit Nederland, maar voor de koude lucht geldt dat nog niet. Die wordt pas vandaag, en naar het zich laat aanzien nu voor langere tijd, verdreven.

Drijvende kracht achter de opmars van de zachte lucht is een lagedrukgebied waarvan de kern ten westen van Ierland ligt.

Tussen dit systeem en een hogedrukgebied boven Scandinavië waait in onze omgeving een stevige oostelijke tot zuidoostelijke wind, die nog vrij koude lucht aanvoert.

In het noordoosten wordt het vanmiddag bij voorbeeld opnieuw niet warmer dan 2 graden. In het zuidwesten, waar later vandaag zachtere lucht doordringt, komt het kwik al op rond 7 graden uit.

Bij dit alles is het bewolkt en regent het af en toe. Met name in het midden, oosten en noordoosten van het land kan het eerst ook licht sneeuwen, maar er worden geen grote hoeveelheden meer verwacht.

In de tweede helft van de middag valt nergens sneeuw meer. Verder draait de wind in het zuiden dan naar zuidelijke richtingen, waarmee de weg voor de instroom van duidelijk zachtere lucht vrijkomt.

Morgen breekt een zachte en wisselvallige periode aan. In een goed ontwikkelde west-circulatie op de Atlantische Oceaan komt de ene na de andere storing onze kant op. Bijna elke dag regent het dan ook wel een tijdje.

Vooral maandag wordt bovendien veel wind verwacht.

De temperaturen, die in de nacht niet meer onder nul komen, stijgen overdag tot waarden tussen 8 en 10 graden, waarmee het zacht is.