Versieren

Hoe word je een Pick Up Artist? Sanne Hettema (17) sprak met versierder ‘Cocq’

De Seduction Community is een netwerk van mannen over de hele wereld, die via boeken, cursussen en fora leren hoe ze onbekende vrouwen om hun vinger kunnen winden. Leden noemen zichzelf Pick Up Artist (PUA). Sommige PUA’s beweren dat ze iedere loslopende vrouw op deze aarde kunnen versieren. Ook in Nederland zijn er zo’n 2000 Pick Up Artists actief. Via het forum Dutchseduction wisselen ze hun tips en ervaringen uit. Ook zijn er bijeenkomsten. Hoewel veel PUA’s hun tactieken het liefst voor zichzelf houden uit angst voor concurrentie, vond ik er één die wel bereid was te praten. Onder zijn PUA-pseudoniem weliswaar, dat hij kreeg in de tijd dat hij een hanenkam had: Cocq.

Cocq: „Anderhalf jaar geleden kreeg ik, voordat ik een half jaar op wereldreis ging, het boek The Mystery Method van mijn zus cadeau. ‘Hiermee ben je elke nacht verzekert van een slaapplaats’, had ze erin geschreven. Ik las het boek, vond het heel vermakelijk maar kon me niet voorstellen dat ik er ook in het echt vrouwen mee zou kunnen versieren.

„Omdat ik in mijn eentje op reis was, besloot ik op een nacht om de methodes toch eens te testen. Ik ging aan een tafeltje zitten in het midden van de club en begon in een opschrijfboekje tekeningen te maken van een uitvinding, die ik ter plekke bedacht. Ik moest hardop lachen en had het duidelijk naar mijn zin, bovendien leek het door de formules die ik erbij schreef ook nog heel interessant. ‘Show your value’ heet die tactiek. Omdat ik me door de uitvindersrol onderscheidde van alle andere mannen in de club kreeg ik ontzettend veel aandacht. Op een gegeven moment kwam er een leuk Engels meisje naast me zitten. We raakten aan de praat en na een tijdje kneep ik zachtjes in haar hand. Dit was een andere PUA truc: doordat ze automatisch terugkneep, wist ik dat ze zich tot me aangetrokken voelde.

„Toen de club sloot, gingen we samen naar buiten. Vervolgens paste ik de regel ‘Last minute resistance’ toe. Ik zei dat ik helemaal niet gewend was om zomaar met een meisje mee naar huis te gaan en stelde voor om eerst nog maar even wat te gaan drinken. Door zelf mijn twijfel te laten zien, werd zij juist heel zeker van haar zaak. We zijn rechtstreeks met de eerste taxi naar haar hotelkamer gereden. Ik kon mijn ogen niet geloven. Dit boek was mijn bijbel!

„Sindsdien ben ik me meer in de methode gaan verdiepen. Alle sites en boeken die ik erover kon vinden, ben ik gaan lezen. Eerst gebruikte ik veel trucs – zoals bij mijn eerste keer – die letterlijk in het boek staan, maar hoe meer ik het deed des te meer tactieken ik zelf ging ontwikkelen. Door de trucs kun je mensen inpalmen, daardoor kun je van alles voor elkaar krijgen en krijg je van allerlei vreemden bevestiging. Ik gun dat iedereen, dus ben ik de methodes ook door gaan geven. Zo heb ik eens op een camping in Frankrijk een groepje van vier gescheiden mannen van veertig mee uitgenomen en ze alles geleerd wat ik wist. Op dit moment heb ik een stuk of twaalf aanhangers, die me geregeld mailen met vragen.

„Het grote verschil met andere versiermethodes is dat de methode van de Pick Up Artists niet bestaat uit simpele trucjes, maar berust op een gedachte. Het speelt in op de psyche van de mens. De allerbelangrijkste les is: ga naar een club om een leuke avond te hebben en niet met als enige doel om meisjes te versieren. Is je avond niet afhankelijk van meisjes mee naar huis nemen, dan ben je een stuk aantrekkelijker. Sinds ik de trucs voor het eerst toepaste, ben ik met een stuk of dertig meisjes mee naar huis geweest. Ik denk dat iedereen met een beetje sociale aanleg het kan leren. Bovendien leer je, dat jij niet faalt zodra er iets misgaat, maar de methode. Je leert van een afstand naar de situatie te kijken, waardoor je altijd een stapje voor bent op je gesprekspartner. Door de methode ‘remove obstacle’ bijvoorbeeld leer je heel makkelijk af te komen van een persoon die jij niet in je buurt wilt hebben. Stel je voor, je ziet een heel leuk meisje maar ze heeft een vriendje bij zich, dan kun je door telkens als hij wat zegt hardop te lachen en haar tegelijk in haar ogen aan te kijken, hem belachelijk maken. Doordat je haar in de ogen aankijkt zal ze namelijk automatisch met je meelachen en vormen jullie samen een front tegen hem.

„Nu ik sinds kort een vriendinnetje heb, pas ik de methode minder vaak toe. Maar het zit ontzettend in mijn systeem. Als we samen uitgaan, moet ik mezelf constant in de gaten houden. Automatisch neem ik de centrale plek aan in een groep en pas ik de handelingen toe. Helemaal stoppen met de tactieken is trouwens helemaal niet nodig. Ze werken namelijk net zo goed als ik word aangehouden door politie of korting wil loskrijgen bij winkelmedewerkers. Op mijn reis door Scandinavië heb ik iedere nacht voor minder dan de helft van het geld in hotels geslapen door het toepassen van de methode. Iedere keer als ik met de methodes weer zoiets voor elkaar krijg, denk ik; had ik dit allemaal toch maar eerder in mijn leven geweten.”

    • Sanne Hettema