Televisie Voorkeur

DHet verhaal van een ongehoorzame Duitse onderzeebootkapitein die – tegen strikte orders in – meer dan 50 ontheemde kinderen meenam toen hij in 1945 op proefvaart met zijn splinternieuwe U-boot in de Oostzee bij Gotenhaven moest vluchten voor de naderende Russen, is het onderwerp van een documentaire bij ZDF-History. ZDF, 23.30-0.15u. Foto Naval historical center ie Venturer, unter dem Kommando von Lt. Jimmy Launders, war eines der erfolgreichsten britischen U-Boote im Zweiten Weltkrieg. Mindestens 6 weitere AbschŸsse gehen auf ihr Konto. Honorarfrei - nur fŸr diese Sendung bei Nennung ZDF und Royal Navy Submarine Museum, Gosport
DHet verhaal van een ongehoorzame Duitse onderzeebootkapitein die – tegen strikte orders in – meer dan 50 ontheemde kinderen meenam toen hij in 1945 op proefvaart met zijn splinternieuwe U-boot in de Oostzee bij Gotenhaven moest vluchten voor de naderende Russen, is het onderwerp van een documentaire bij ZDF-History. ZDF, 23.30-0.15u. Foto Naval historical center ie Venturer, unter dem Kommando von Lt. Jimmy Launders, war eines der erfolgreichsten britischen U-Boote im Zweiten Weltkrieg. Mindestens 6 weitere AbschŸsse gehen auf ihr Konto. Honorarfrei - nur fŸr diese Sendung bei Nennung ZDF und Royal Navy Submarine Museum, Gosport Royal Navy Submarine Museum, Gosport

actualiteit

Buitenhof. Vakbondsman Jacques Tichelaar, medeonderhandelaar van de PvdA in de formatie werd door Wouter Bos onmisbaar genoemd. Hij praat over de geheimen van succesvol politiek bedrijven. Verder discussiëren de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van de VVD en het CDA, respectievelijk Patrick van Schie en Ab Klink, over het betuttelingsgehalte van het nieuwe regeerakkoord. Gaat de staat zich tot achter de voordeur met het leven van de burger bemoeien? Ned.2, 12.05-12.55u.

documentaire

Het uur van de wolf: De werkelijkheid van Jan Vrijman. Over documentairemaker Jan Vrijman (1925-1997), journalist, columnist en inspirator van het IDFA. Zijn oudste dochter, Fabie Hulsebos, gaat op zoek naar zijn drijfveren en het werk dat hij heeft nagelaten. Ned.2, 18.55-19.55u.

Panorama: Saddam, het proces. Documentaire over het chaotische proces tegen Saddam Hussein. Een blik achter de schermen van de veelbesproken en omstreden rechtszaak tegen de Iraakse ex-dictator. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

praatprogramma

Tegenpolen. Vroedvrouw Beatrijs Smulders vindt dat vrouwen na de bevalling worden opgejaagd om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Moeders en kinderen raken hierdoor onnodig gestrest. Heleen Mees, juriste en columniste voor NRC Handelsblad, meent dat vrouwen zo snel mogelijk financieel onafhankelijk moeten worden. Dus thuis blijven voor wat zij noemt ‘zoogverlof’ is niet in het belang van moeder en kind. Ned.2, 22.50-23.20u.

informatief

Overleven: Oorlog tegen kanker. Laatste deel van een tweedelige reeks over 20 jaar strijd, hoop en tegenslagen van de wetenschappers bij kankeronderzoek. De verwachting is dat kanker in de toekomst zal kunnen worden gestabiliseerd met medicijnen, maar dat het genezen van de ziekte nog ver weg is. België 2 (Canvas), 22.00-22.35u.

Zembla: Hollandse kogels, Irakese doden. Reportage over Zuid-Irak waar zeker zes burgers zijn doodgeschoten door Nederlandse vredessoldaten. Bij een onderzoek naar de omstandigheden waaronder dit gebeurde worden veel tegenstrijdigheden ontdekt. Nabestaanden van slachtoffers hebben zich in Nederland gemeld bij een advocaat om een klacht in te dienen. Ned.3, 22.15-22.50u.

Kunst

Boeken. Gesprek met rechtsfilosoof Paul Cliteur over zijn nieuwe boek Moreel Esperanto. Daarin pleit hij tegen bijvoorbeeld de goddelijke-bevelstheorie die een vrijbrief voor terroristen vormt om zich boven de wet te stellen. Verder betoogt hij dat religie zich niet boven de wet mag stellen en pleit hij voor een sterke staat die er op toeziet dat onze vrijheden worden verdedigd. Ned.1, 11.30-12.00u.

NPS Arena. Gast is Reuters-fotograaf Jerry Lampen, die als jurylid van World Press Photo bijna 80.000 foto’s moest beoordelen en Joris van Bennekom, die gespecialiseerd is in het fotograferen van podiumkunst. Verder onder meer aandacht voor de Finse componist Jean Sibelius, van wie Sarah Chang het vioolconcert speelt met het Radio Filharmonisch Orkest en oude jazzopnames uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Ned.2, 17.00-18.55u.

muziek

Vrije geluiden. Het Nikitov ensemble speelt klezmer en Jiddische liederen, Michiel Braam schreef een niet-echte opera die hij Nopera noemde: er is muziek, er zijn zangers, maar het verhaal kan niet op papier worden weergegeven en de zelf ontworpen taal is zonder betekenis. Cédric Tiberghien speelt pianomuziek van Chopin. Ned.1. 10.30-11.30u.

sport

NOS- Studio Sport. Rechtstreeks verslag van de WK allround schaatsen in Heerenveen, later op de avond ook Engels voetbal en WK skiën, afdaling vrouwen. Ned.1, 13.09-17.20u. & 18.00-19.05u.

De wedstrijden. Verslag van de gespeelde eredivisiewedstrijden. 19.00-20.30u. & 22.45-23.45u.