Televisie Overige Films

White Fang (Randal Kleiser, 1991, VS). Door Disney geproduceerde, gedramatiseerde natuurfilm over volwassenwording van jonge goudzoeker Ethan Hawke, die vriendschap sluit met een tamme wolf. Naar de roman van Jack London. Ook met Klaus Maria Brandauer. België 1, 14.05-15.50u. & BBC2, 16.00-17.55u.

Il mio nome è Nessuno / My Name is Nobody (Tonino Valerii, 1973, It/Dld). Door Sergio Leone geproduceerde spaghettiwestern draagt zijn handschrift door het thema van mythevorming in het wilde westen prominent aan de orde te stellen. De actiesequenties en het camerawerk zijn indrukwekkend, evenals de muziekscore van Ennio Morricone. Met Henry Fonda en Terence Hill. Tien, 16.40-18.55u., onderbroken door reclame.

What about Bob? (Frank Oz, 1991, VS). Groteske komedie van Muppet-regisseur Oz trakteert op spotprenten met een wijze ondertoon. Richard Dreyfuss is een slecht luisterende, narcistische en op geld beluste psychiater. De multifobische patiënt Bill Murray achtervolgt hem tot in diens luxueuze vakantievilla. Veronica, 18.00-20.00u., onderbroken door reclame.

La vita è bella (Roberto Benigni, 1997, Italië). Met de Grote Juryprijs van Cannes en een Oscar bekroonde tragikomedie over illusies als levensnoodzaak. De film draait om een vader die zich met zijn zoontje ziet afgevoerd naar een concentratiekamp. Om het kind het vooruitzicht van een wisse dood te besparen stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen en gaat daar mee door wanneer ze eenmaal in het kamp zijn aangekomen. Door een aantal voorvallen naar zijn hand te zetten – met name de vertaling van een Duitse donderpreek in het Italiaans waarbij deze een geheel andere inhoud krijgt – slaagt de vader erin zijn zoon geheel op het verkeerde been te zetten. De film maakte veel discussie los: is de film smakeloos door te pretenderen dat de Holocaust maar een spelletje is? Ligt het sentiment er te dik boven op? Laat Benigni te weinig van de verschrikkingen van Auschwitz zien? Ned. 3, 20.15-22.10u., met reclame.

Heartbreakers (David Mirkin, 2001, VS). Minder fijnzinnige oplichterskomedie onderstreept dat mannen maar één ding willen. Moeder Sigourney Weaver en dochter Jennifer Love Hewitt vormen een oplichtersduo, gespecialiseerd in het verwerven van alimentatie. Gene Hackman is onweerstaanbaar als rijke, politiek incorrecte, kettingrokende tabaksmiljonair. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

GoodFellas (Martin Scorsese, 1990, VS). Naast de Godfather-saga een van de fijnste maffiafilms ooit gemaakt. Scorsese is op dreef in zijn verfilming van de jeugdherinneringen van Nicholas Pileggi, zoals hij ze in Wiseguy opschreef. Ray Liotta speelt de buitenstaander Henry Hill in quasi-documentair, schijnbaar los geconstrueerd groepsportret van de New Yorkse maffia tussen 1955 en 1985 die niets liever wil dan opgenomen worden in de broederschap. Met Robert de Niro en Joe Pesci die voor zijn rol een Oscar in ontvangst mocht nemen. Veronica, 22.35-1.20u., met reclame.

Wilbur wants to kill himself (Lone Scherfig, 2002, Den/GB/Fr). Tragikomedie over de groepsleider van een kinderdagverblijf, Wilbur ,die zich te veel en overbodig voelt. Maar zijn natuur verzet zich tegen het innemen van een overdosis pillen, in zee storten, zich vergassen of verhangen. Hij onderneemt wel aan de lopende band zelfmoordpogingen, maar sterft niet. ARD, 0.00-1.40u., nagesynchroniseerd.

The Hawk (David Hayman, 1993, GB). Effectieve psychologische thriller portretteert de toenemende paranoia van huisvrouw Helen Mirren. Gaat achter haar echtgenoot George Costigan een seriemoordenaar schuil? BBC 1, 0.20-1.45u.