Televisie Overige Films

Me Myself I (Pip Karmel, 1999, Australië/Fr). Tragikomedie waarin fanatieke carrièrevrouw (Rachel Griffiths) op wonderbaarlijke wijze ervaart hoe een, door haar versmaad conventioneel gezinsleven er uit had gezien. RTL4, 12.40-14.20u., onderbroken door reclame.

Nutty Professor II: The Klumps (Peter Segal, 2000, VS). Eddie Murphy dwingt respect af met liefst acht rollen in overigens plat vervolg op remake van komediehit met Jerry Lewis uit 1963. Janet Jackson is de geliefde van de dikke professor die een verjongingselixer heeft uitgevonden. SBS 6, 20.00-21.45u., met reclame.

Shrek (Andrew Adamson, 2001, VS). Buitengewoon succesvolle computeranimatiefilm van DreamWorks is een heerlijk tegendraadse versie van het klassieke sprookje van het schone meisje en het lelijke beest. Groene boeman (met de stem van Mike Meyers) gaat met raaskallende ezel (Eddie Murphy) prinses (Cameron Diaz) bevrijden. BBC1, 20.15-21.35u.

Brassed Off (Mark Herman, 1997, GB). Verdienstelijke tragikomedie van debuterende scenarist-regisseur Herman observeert een droevig Noord-Engels stadje ten tijde van Thatcher, waar de mijnen gesloten dreigen te worden en men de moed erin houdt door te spelen in een fanfareorkest. Ned. 3, 20.30-22.20u.

Mousehunt (Gore Verbinski, 1997, VS). Het idioom van Laurel & Hardy, Tom & Jerry én dat van ‘Home Alone’ klinkt door in hilarische klucht over muis die landhuis terroriseert. RTL7, 20.30-22.15u., met reclame.

Ringmaster (Neil Abrahamson, 1998, VS). In grote haast rond Jerry Springer vervaardigde low-budget film volgt twee groepen studiogasten achter de schermen en benadrukt hun gretigheid om op tv te komen. De schijnheiligheid van Springer wordt (onbedoeld) relatief zichtbaar. Ned.3, 23.20-0.55u.

The Accused (Jonathan Kaplan, 1988, VS). Intelligente publieksfilm legt educatief verantwoord uit dat een vrouw nooit om seksueel misbruik kan vragen. Jodie Foster kreeg Oscar voor genuanceerde rol van vermeend onbetrouwbare ‘lowclass bimbo’ wier meermansverkrachting aan de kaak wordt gesteld door openbaar aanklaagster Kelly McGillis. Net5, 23.20-1.25u., onderbroken door reclame.

Satin Rouge (Raja Amari, 2002, Tunesië/Fr). Debuut van de in Parijs opgeleide, Tunesische cineaste Amari behelst een weduwe die aanvankelijk in een hobbezak fotolijstjes afstoft maar dan, min of meer uit bezorgdheid om haar dochter, in een cabaret in Tunis verzeild raakt en zich er ontpopt tot buikdanseres. Film overtreedt taboes uit meerdere culturen en biedt slim einde: wensdroom en nachtmerrie. Ned.3, 23.55-1.35u.

The 6th Day (Roger Spottiswoode, 2000, VS). Actiefilm, waarin Arnold Schwarzenegger een strijd op leven en dood levert met zijn eigen kloon, bevat enkele aardige vondsten. Zo heeft arts Robert Duvall, die stiekem mensen laat dupliceren, de winkelketen RePets geopend, waar je uit het DNA van je gestorven huisdier binnen een dag een identiek exemplaar kunt laten samenstellen. België 1, 0.15-2.14u.

The Replacement Killers (Antoine Fuqua, 1998, VS). Hollywooddebuut van de Aziatische superster Chow Yun-Fat. Huurmoordenaar wil uit het criminele wereldje stappen, maar dreigt vervolgens zelf het doelwit van een aanslag door de Chinese maffia te worden. Met meer kogels dan woorden. BBC1, 0.50-2.15u.

Langrishe, go down (David Hugh Jones, 1978, GB). Jeremy Irons speelt naar het scenario van Harold Pinter een nare wetenschapper en Judi Dench zijn vrouw Imogen Langrishe. Hun relatie is tot mislukken gedoemd, maar het blijft spannend tot aan het einde. BBC2, 3.00-4.50u.