Snelle marmelade

voor circa 4 jampotten:500 gram bittere sinaasappelskristalsuikersap van 1/2 rode grapefruit

Voor wie geen vin d’orange wil maken met bittere sinaasappels (zie recept van 8 februari), toch maar weer een recept voor marmelade. Zoveel liefhebbers van marmelade, zoveel recepten. Ditmaal een snelle versie waarbij de vruchten worden voorgekookt in de snelkookpan en bij de eindbereiding een extra fris bittertje aan het vruchtenmengsel wordt toegevoegd.

Bereiding: Snijd de bittere sinaasappels in kwarten en stop ze samen met 3,5 dl water in een snelkookpan. Breng de pan op druk en houd hem zo gedurende 60 minuten. Haal daarna de druk van de pan. Giet de inhoud over in een bolzeef van kunststof en vang het kookvocht op. Laat de vruchten uitlekken en afkoelen.

Verwijder de pitten uit de vruchten. Schraap het vruchtvlees van de schillen en bewaar dit samen met eventueel opgevangen vruchtvlees onderin de bolzeef. Snijd de schillen overdwars in smalle reepjes zodat ze niet te lang worden. Weeg het vruchtvlees en de schilletjes tezamen en doe dit alles in een (jam)pan. Voeg 1¼ van dit gewogen gewicht aan suiker en driekwart van het gewogen gewicht aan kookvocht toe. Voeg hieraan nog het grapefruitsap toe.

Breng alles op een hoog vuur al roerend aan de kook tot de suiker volledig is gesmolten. Laat de jam vanaf dit moment nog steeds op een hoog vuur 7,5 minuten doorkoken, onder regelmatig roeren. Draai het vuur uit, laat de marmelade enkele minuten rusten en vul vervolgens de in kokend water uitgekookte potten (ook de deksels) met de hete jam.

Zet de potten 10 minuten op hun kop om eventuele bacteriën op het deksel te doden. Zet de potten daarna weer rechtop en laat ze verder afkoelen. Plak een etiket met de datum op de potten. Van 520 gram schilletjes plus vruchtvlees, 650 gram suiker en 390 gram kookvocht plus het sap van een halve grapefruit vulde ik na de aangegeven kooktijd ruim 3,5 jampotten met heerlijke marmelade.

Florine Boucher

    • Florine Boucher